Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Czekoladowo-wiśniowe ciasto z bananami
Suszone wiśnie i kakao sprawiają, że czekoladowo-wiśniowe ciasto bananowe jest niezwykle aromatyczne. Dzięki użyciu kwaśnej śmietany bez tłuszczowej oraz jednego całego jajka i dwóch samych białek, jeden kawałek ciasta nie jest zbyt kaloryczny.

Crème caramel
Żółtka, których jest w tym przepisie sporo zawierają nieco tłuszczu, ale są za to bogate w witaminę A, ryboflawinę, kwas foliowy i niacynę. Poza tym jest w nich obecne żelazo, witaminy z grupy B, fosfor i witamina E.

Pieczarki ze szpinakiem i serem
Za sprawą nadzienia ze świeżego szpinaku, chudego sera ricotta oraz kasztanów wodnych i chrupiących orzechów włoskich pieczarki ze szpinakiem i serem są przekąską bogatą w smaku, choć bardzo lekką. Jedna porcja zawiera znacznie mniej kalorii, tłuszczu i sodu niż porcja klasycznych grzybów z farszem.

Kruche ciasteczka
Dla osób, które nie są wielbicielami pierniczków te ciasteczka są świetną alternatywą. Jeśli dodasz 2 łyżeczki przyprawy korzennej będą miały świąteczny smak.

Ciasteczka z morelami i orzechami
Kiedy zastąpisz morele oraz orzechy laskowe innymi owocami i orzechami, na przykład suszoną żurawiną i pistacjami, otrzymasz zupełnie inny deser.

Polewy i glazury do świątecznych ciast
Nawet prosta polewa lub glazura uatrakcyjnia wygląd i smak ciasta.