Kategoria: Wigilia i Boże Narodzenie

Pieczeń jagnięca z sosem z czerwonego wina
Warto przygotować podwójną porcję tej potrawy, nawet jeśli jemy w pojedynkę. Resztki jagnięciny można wykorzystać na wiele sposobów – użyć do sałatki, położyć na kanapce, dodać do kuskusu czy makaronu na sposób śródziemnomorski.

Wieprzowina z sosem śmietanowo-musztardowym z czosnkiem
Kotlet znakomicie smakuje z gotowanymi na parze zielonymi warzywami i marchewką lub porwanym młodym szpinakiem lekko podduszonym w sosie śmietanowym.

Sernik z sosem malinowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej powinien być ścięty z wierzchu i mieć matową skórkę. Gorącego ciasta nie należy nacinać nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowe, ponieważ może popękać.

Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym
Pieczeń wieprzowa z sosem malinowym jest doskonała na proszony obiad. Wygląda imponująco, smakuje wspaniale i można nią nakarmić tłum gości. Duży kawałek schabu naciera się solą, szałwią i pieprzem, a po upieczeniu podaje z ciepłym sosem owocowym.

Schab pieczony z imbirem
Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.

Schab z majerankiem i pieprzem kajeńskim
Ten obiad co prawda trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo mięso musi spędzić sporo czasu w piekarniku, ale za to nie ma przy nim dużo pracy. Upieczony schab możesz podać na obiad lub pokroić do kanapek na śniadanie bądź kolację.