Kategoria: Wielkanoc
Sarnina zdrowsza od wołowiny
Zawierająca więcej białka i mniej tłuszczu sarnina to najzdrowsze czerwone mięso.
Duszona wołowina z kluskami ziemniaczanymi
Duszone mięso jest gotowe, kiedy można bez trudu wbić długi widelec w miejscu, gdzie jest ono najgrubsze. Jeśli wołowina rozpada się po uduszeniu, oznacza to, że jest rozgotowana, a tym samym twarda i sucha.
Karaibska sałatka z kurczakiem
Pyszna sałatka z dodatkiem kurczaka. Zawiera mnóstwo ciekawych owoców, dzięki czemu jej smak wyróżnia się na tle innych, klasycznych dla naszego kraju sałatek.
Cynamonowe ciasto spiralne
Ciasto z cynamonem to pyszny deser, który możesz podać gościom razem z gorącą czekoladą.
Roladki wołowe z grilla
Roladki wołowe każdemu będą smakować. Piecze się je na grillu, dzięki czemu nabierają ciekawego smaku.
Babka z jeżynami
Babka to klasyka wielkanocnego stołu. Prezentujemy arcyciekawy przepis, w którym dla smaku (i wyglądu) dodajemy… jeżyny.
Węgierski gulasz
Nasza wersja gulaszu węgierskiego jest idealna dla miłośników mięsa, ponieważ nie dodaliśmy do niego papryki (jak w tradycyjnym gulaszu węgierskim), ale mamy za to 2 rodzaje mięsa – wieprzowe i wołowe.
Pieczony rozbratel z rozmarynem
Wołowina jest gotowa, gdy termometr do mięsa pokazuje temperaturę 65°C dla mięsa półkrwistego, 70°C dla średnio wypieczonego i 75°C dla mocno wypieczonego.
Krem waniliowy
Żeby zamienić krem waniliowy w migdałowy wystarczy zamiast esencji waniliowej dodać 1/2-3/4 łyżeczki esencji migdałowej.
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe jest gotowe w godzinę. Jest sycące, ponieważ używa się do niego maślanki, a pięknie wygląda dzięki polewie.