Kategoria: Wielkanoc

Mizeria z koperkiem
Tradycyjny, polski dodatek do obiadu. Pasuje niemal do każdej potrawy z mięsem. Nie może jej zabraknąć także na świątecznym stole!

Krajanka morelowa
Krajanki to ciasta, które przekłada się po upieczeniu na metalową kratkę, aby wystygły, a następnie kroi się je na kawałki.

Drożdżówki orzechowe
Nawet pochmurny poranek będzie przyjemny dzięki świeżym drożdżówkom orzechowym. Rozwałkowane ciasto posypuje się cukrem i cynamonem, zwija, a potem kroi w plastry. Tak powstają spiralne bułeczki. Karmelowa polewa z brązowego cukru, śmietany kremówki i orzechów włoskich sprawia, że ślinka cieknie na myśl o tych drożdżówkach.

Złociste ciasto cytrynowe
Dość tradycyjne danie. Ciasto cytrynowe nie jest zbyt trudne do przygotowania i idealnie pasuje jako dodatek do kawy czy herbaty, szczególnie w towarzystwie.

Pierożki z kiełbasą i serem
Szalenie prosty przepis na pierożki. Nadają się idealnie jako przekąska między posiłkami.

Czekoladowe ciasto z polewą
Czekoladowe ciasto z polewą zadowoli najbardziej wybrednych gości. Jego głównymi składnikami są: mąka tortowa, cztery jajka, maślanka i czekolada deserowa. Polewa jest własnej roboty.