Kategoria: Wielkanoc
Ciasteczka z morelami i orzechami
Kiedy zastąpisz morele oraz orzechy laskowe innymi owocami i orzechami, na przykład suszoną żurawiną i pistacjami, otrzymasz zupełnie inny deser.
Zupa selerowo-szpinakowa
Z selera korzeniowego otrzymamy sycącą zupę o intensywnym smaku. Z selerem doskonale komponują się liście szpinaku dodane pod koniec gotowania. Nadają one intensywny kolor oraz lekki, orzeźwiający smak.
Schab wieprzowy nadziewany ziołami
Ten schab jest idealnym daniem świątecznym, bo nie tylko nie wymaga dużo pracy, ale też jest pyszny.
Eskalopki z indyka z pieczarkami i maderą
Chude i delikatne eskalopki z indyka, czyli cienko rozbite płaty mięsa z piersi, wystarczy lekko podsmażyć, a następnie poddusić z pieczarkami, maderą i gęstą śmietaną, aby uzyskać pyszną, lekką potrawę w sam raz na spotkanie ze znajomymi. Najlepiej podawać ją z ryżem basmati i sałatą z sosem winegret.
Słoneczny biszkopt
Żółciutki, puszysty biszkopt podany z bitą śmietaną albo oprószony cukrem pudrem to ciasto, któremu nikt się nie oprze.
Pieczone warzywa korzeniowe
Pasternak i marchew są ze sobą spokrewnione, lecz choć oba warzywa zawierają dużo błonnika, pod względem odżywczym znacznie się różnią. Marchew jest wyjątkowo bogata w beta-karoten, natomiast pasternak w potas. Pieczone z imbirem i cynamonem nabierają wspaniałego smaku.
Jajka zapiekane w pomidorach
Pomidory zawierają bardzo dużo likopenu – substancji o właściwościach przeciwnowotworowych – oraz witaminy C.
Leniwa sałatka ziemniaczana
Szybka i prosta do przygotowania sałatka z ziemniakami. Oprócz tego zawiera mnóstwo zdrowych warzyw.
Tarta cytrynowo-bananowa
Chrupiące, słodkie ciasto tej tarty jest przykryte warstwą dżemu truskawkowego i grubymi plasterkami bananów oraz lekką, a przy tym bardzo smakowitą masą cytrynową z białym serkiem, która ścina się podczas pieczenia.
Steki z sarniny z gruszkami
Steki z sarniej polędwicy są bardzo delikatne. Przyrządźmy je z gruszkami i żurawinami. Doskonałym dodatkiem do tego dania jest roesti, czyli zapiekanka z tartych ziemniaków i innych warzyw korzeniowych.