Kategoria: Wielkanoc
Schab pieczony z imbirem
Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.
Schab z majerankiem i pieprzem kajeńskim
Ten obiad co prawda trzeba zaplanować trochę wcześniej, bo mięso musi spędzić sporo czasu w piekarniku, ale za to nie ma przy nim dużo pracy. Upieczony schab możesz podać na obiad lub pokroić do kanapek na śniadanie bądź kolację.
Pierś kurczaka z groszkiem cukrowym
Z pewnością mało jest potraw, które pozwalają dostarczyć organizmowi energii i witamin w tak ożywczy, lekki i smaczny sposób, jak ta delikatna pierś kurczaka z młodymi jarzynami oraz pełnym owocowego aromatu masłem limonkowym.
Ryba po indyjsku
Filety z gładzicy z chili, imbirem, miętą i mlekiem kokosowym pieczemy w piekarniku w papilotach i podajemy z cukinią wymieszaną z gorczycą oraz sezamem, a także z młodymi ziemniakami z miętą.
Pasztet z kurzych wątróbek
Ten sycący pasztet o gładkiej konsystencji jest łatwy i szybki do przygotowania. Podawaj go z plastrami jabłka, podpieczonymi w tosterze kromkami bagietki lub z macą. Jeśli chcesz przygotować pyszną przekąskę, rozsmaruj go na toście.
Babka kawowa z cynamonem i rodzynkami
Wartościowy pod względem odżywczym jogurt zastępuje tutaj masło, zwykle dodawane do ciasta kawowego, czego jednak nie zauważymy jedząc ten pyszny, wilgotny deser. Cynamon redukuje poziom cukru we krwi, rodzynki dostarczają potasu, który obniża ciśnienie.
Sałatka śledziowa
Zaparzanie śledzi to metoda, dzięki której mięso pozostaje soczyste i nie pachnie tak intensywnie, jak wtedy, gdy się je grilluje czy piecze. Sałatkę śledziową najlepiej podawać z razowym chlebem.
Sauerbraten
To tradycyjna niemiecka pieczeń często podawana w restauracjach.
Czekoladowo-wiśniowe ciasto z bananami
Suszone wiśnie i kakao sprawiają, że czekoladowo-wiśniowe ciasto bananowe jest niezwykle aromatyczne. Dzięki użyciu kwaśnej śmietany bez tłuszczowej oraz jednego całego jajka i dwóch samych białek, jeden kawałek ciasta nie jest zbyt kaloryczny.
Crème caramel
Żółtka, których jest w tym przepisie sporo zawierają nieco tłuszczu, ale są za to bogate w witaminę A, ryboflawinę, kwas foliowy i niacynę. Poza tym jest w nich obecne żelazo, witaminy z grupy B, fosfor i witamina E.