Kategoria: Wielkanoc

Placuszki tuńczykowe
Jeśli mamy w spiżarni puszkę tuńczyka i kukurydzy, chrzan oraz dymkę, przygotujmy pyszne placuszki. To jedno z tych dań, o których warto pamiętać, gdy mamy niespodziewanych gości albo gdy domownicy marudzą, że chcieliby wypróbować nową potrawę.

Rogaliki maślane z nadzieniem orzechowym
W Tłusty Czwartek sprawdzą się nie tylko tradycyjne pączki, to świetna okazja żeby poeksperymentować z domowymi słodkościami. A kiedy już spróbujecie tych rogalików raz, to będę regularnie pojawiały się na waszych stołach.

Nadziewana cukinia
„Łódeczki” z cukinii, nadziewane serami ricotta i gruye`re, dostarczają dużo niezbędnego kościom wapnia.

Makaron z ziemniakami i fasolką
To tradycyjne danie z Ligurii (region Włoch) zazwyczaj przyrządza się z ziemniaków, zielonej fasolki szparagowej i młodego bobu. W tym przepisie dodajemy też brokuły i cukinię. Potrawa ma cudowny aromat dzięki dodaniu własnoręcznie przyrządzonego sosu pesto.

Kotlety mielone z sosem cebulowym
Kotlety mielone to klasyka polskich stołów. Dziś przedstawiamy przepis na kotlety z sosem cebulowym. W zaledwie 45 minut możemy zrobić pyszny obiad.

Donaty ziemniaczane z wiórkami marchwiowymi
Donaty to klasyczna amerykańska odmiana naszych pączków, z dziurką w środku. W tym przepisie dodajemy do nich wiórki z marchewki, które są dobrym źródłem beta-karotenu, przeciwutleniacza chroniącego organizm przed chorobami.