Kategoria: Wege pomysły

Owsianka migdałowa
Migdały urozmaicają smak tradycyjnej owsianki, bogatej w białko i błonnik, a ponadto zwiększają w niej zawartość przeciwutleniaczy.

Curry z dyni i bakłażanów
Jeśli nie mamy tajskich bakłażanów, możemy użyć zwykłych, pokrojonych w kostkę, ale zmieni to nieco charakter potrawy.

Krem z zielonego groszku i pesto
Zupę można posypać wiórkami parmezanu lub pecorino albo dodać świeże listki bazylii.

Ryż migdałowy
Do tego dania najlepiej nadaje się drobnoziarnisty ryż brązowy. Ma on ciekawszą konsystencję i silniejszy smak, niż jego długoziarnisty
odpowiednik.

Grzyby z pikantnym nadzieniem
Wyjątkową przekąską dla dwóch osób są grzyby z pikantnym nadzieniem. Wyrazisty smak zawdzięczają zielonej papryce, cebuli i pieprzowi kajeńskiemu.

Pieczony pasternak
Pasternak to warzywo korzeniowe przypominające pietruszkę. Ma słodki, lekko orzechowy smak i jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych.