Kategoria: Wege pomysły

Toskańska panzanella
Zioła można uprawiać latem w ogródku albo na balkonie, zimą zaś w doniczkach w domu. Świeże zioła są w tej sałatce o wiele bardziej aromatyczne niż suszone.

Smażone grzyby po włosku
Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z podłużnych pomidorów.

Bajgle z pastą serowo-ziołową
Odrobina natki pietruszki w potrawach nadaje im świeży aromat i piękny zielony kolor, jednak dopiero kiedy jest jej dużo, można cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tej pysznej paście z chudego serka kremowego jest sporo zieleniny, więc smakuje wybornie i dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.

Gado gado
Sos satay można łatwo i szybko przygotować samemu albo wykorzystać gotowy.

Quinoa z pieczarkami
Bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały quinoa, czyli komosa ryżowa, to pożywne ziarno o łagodnym smaku. Oto wyśmienity przepis wart wypróbowania, zwłaszcza jeśli nie miało się wcześniej do czynienia z komosą.

Quiche z kalafiorem i serem cheddar
Francuski wypiek w formie placka, który można zjeść zarówno na obiad, jak i na kolację. To danie zupełnie inne od popularnej tarty.