Kategoria: Wege pomysły

Zupa szparagowo-groszkowa z miętą
Tę wyśmienitą zupę należy robić ze świeżych szparagów. Można ją przechowywać dzień lub dwa, więc warto przygotować dwie porcje, nawet jeśli gotujesz tylko dla siebie. Doskonale smakuje z minitostami z ricottą i pesto.

Sajgonki na zimno
Nie należy zostawiać sajgonek zbyt długo bez przykrycia, ponieważ papier ryżowy wyschnie i nie będzie smaczny. Najlepiej zawinąć je w folię spożywczą lub wilgotną ściereczkę.

Linguine ze szpinakowym pesto
Sos ze szpinaku i papryki jest bogaty w fitozwiązki, które chronią przed ślepotą w wieku starczym.

Makaron z sosem bez gotowania
Surowe świeże warzywa, w przeciwieństwie do gotowanych, nie tracą witamin.

Chlebki naan
Naan to indyjski płaski chleb tradycyjnie pieczony na gorących ściankach glinianych pieców tandoor. Wisząc w piecu, rozciąga się on pod własnym ciężarem, uzyskując łezkowaty kształt. Ten przepis pozwala błyskawicznie upiec taki leciutki i miękki chlebek w opiekaczu. Przygotowywanie go, to mnóstwo zabawy.

Naleśniki z maślanką
Porcja ciasta przewidziana jest dla dwóch osób, ale niezjedzone naleśniki można zamrozić na później.