Kategoria: Wege pomysły
Pilaw z soczewicą i warzywami
Potrawy tego rodzaju są zazwyczaj czasochłonne, ale jeśli wykorzystamy mieszankę mrożonych warzyw i gotowy, marynowany imbir, możemy przygotować pilaw w 30 minut. Ta jednogarnkowa wegetariańska potrawa jest bogata w białko, węglowodany złożone oraz inne składniki odżywcze.
Barszcz z chrupiącym purée
Pożywny barszcz serwowany z kremowym purée z dodatkiem chrupiących, surowych warzyw jest doskonałym lekiem na zimową chandrę. Rodzajów barszczu jest tyle, ilu jest kucharzy. Zupę często przecedza się, ale proponowana tu wersja zachowuje wszystkie składniki co do grama.
Kremowy szpinak
Wszyscy pamiętamy, jak w dzieciństwie mama namawiała nas do jedzenia szpinaku. Faktycznie, jest to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo kwasu foliowego, witamin z grupy B o działaniu przeciwnowotworowym oraz karotenoidów, takich jak luteina, która zapobiega starczej degeneracji plamki żółtej oka. Szpinak wymieszany z lekkim sosem kremowym przyrządzonym z dodatkiem odrobiny chudego serka kremowego smakuje naprawdę wybornie.
Warzywa na parze z dipem orzechowym
Ta pełna smaków, bogata w błonnik i łatwa do przygotowania przekąska doskonale sprawdzi się na każdym przyjęciu.
Makaron z sosem pomidorowym
Szybki przepis na makaron we włoskim stylu. To prosty i bardzo zdrowy przepis, w którym wykorzystujemy świeże pomidory.
Bulion grzybowy z ziołowymi grzankami z ciabatty
Mieszanki grzybów leśnych dostępne w supermarketach doskonale nadają się do przygotowania szybkiej zupy o wyjątkowym smaku. Zamiast zaprawiania czy przecierania zupy, podaje się ją w postaci czystego bulionu, dzięki czemu można delektować się smakiem poszczególnych gatunków grzybów, warzyw i ziół.
Gryczane naleśniki śniadaniowe
Słodki naleśnik to popularne śniadanie. Oto przepis na owocowe danie.
Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy nabierze pikantnego smaku, jeśli połowę pomidorów zastąpi się sosem salsa.
Doskonałe placki ziemniaczane
Ten prosty przepis sprawi, że placki ziemniaczane zawsze będą udane. Łącząc je z musem jabłkowym otrzymasz niepowtarzalny smak.
Zupa „rajski ogród”
Rozmaite warzywa ugotowane w soku pomidorowym i wywarze tworzą prostą, sycącą zupę o wyśmienitym smaku. W przepisie wykorzystujemy również mrożone warzywa, takie jak brokuły, fasolka szparagowa i groszek. Mrożonki skracają czas przygotowania potrawy, a są równie wartościowe jak świeże warzywa.