Kategoria: Wege pomysły
Wiejska sałatka z grillowanych warzyw i rigatoni
Grillowane warzywa znakomicie smakują w połączeniu z grubym makaronem i lekko pikantnym sosem. Jeśli podajemy tę sałatkę jako dodatek do grillowanego mięsa – wystarczy jej na 6–8 porcji.
Tarty śródziemnomorskie
Tarty z pesto, pomidorami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio lub z białej kapusty.
Półmisek grillowanych warzyw
Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.
Omlet z brokułami, pomidorami i ementalerem
Ten omlet z dwoma wspaniałymi warzywami ma korzystny wpływ na serce i ogromne wartości odżywcze.
Zupa warzywna
Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.
Granola z migdałami
Pyszne i zdrowe śniadanie na słodko. Granola z migdałami nadaje się idealnie dla osób, którym zależy na zdrowym trybie życia i ograniczeniu spożycia tłuszczów.
Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.
Klasyczne gazpacho
Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację.
Brokuły zapiekane z serem
Wyrazisty smak tego wyjątkowo zdrowego warzywa nieco łagodnieje w trakcie pieczenia. Według tego przepisu jest ono wymieszane z czosnkiem, pikantną papryką i oliwą z oliwek, tworząc prosty, lecz smakowity dodatek do głównej potrawy.
Ryż z serem i szparagami
Jest to bardzo proste i atrakcyjne danie wegetariańskie. Ryż gotujemy w wywarze, mieszamy z groszkiem, szparagami i serem, a potem zapiekamy, najlepiej każdą porcję w osobnej foremce.