Kategoria: Wege pomysły
Japońska zupa miso
Grzyby shiitake, imbir oraz wywar z suszonych wodorostów nadają temu orientalnemu bulionowi bogaty, słony smak. Zupę przygotowuje się szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi tofu i lekko pieprznej rukwi wodnej jest ona doskonała jako pierwsze danie. Na drugie podajmy makaron z warzywami smażonymi metodą stir-fry.
Irlandzkie purée colcannon
Tradycyjne irlandzkie purée z ziemniaków i kapusty to wspaniały dodatek do gulaszu, zapiekanki lub smażonego mięsa.
Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym
Luteina – fitosubstancja znajdująca się w szpinaku – korzystnie wpływa na wzrok.
Letnia zupa jarzynowa
Mieszanka różnych warzyw dostarcza wielu różnych witamin i soli mineralnych.
Glazurowane warzywa
Warzywa można obgotować dzień wcześniej, a następnie wystudzić je w misce z zimną wodą i lodem, odsączyć i wstawić do lodówki. Przed podaniem odgrzać warzywa w glazurze.
Toskańska panzanella
Zioła można uprawiać latem w ogródku albo na balkonie, zimą zaś w doniczkach w domu. Świeże zioła są w tej sałatce o wiele bardziej aromatyczne niż suszone.
Smażone grzyby po włosku
Świeże grzyby leśne są dostępne głównie jesienią. W tej błyskawicznej potrawie smakują one wybornie. Najlepiej podawać z makaronem lub obsmażoną ciabattą oraz sałatką z podłużnych pomidorów.
Bajgle z pastą serowo-ziołową
Odrobina natki pietruszki w potrawach nadaje im świeży aromat i piękny zielony kolor, jednak dopiero kiedy jest jej dużo, można cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. W tej pysznej paście z chudego serka kremowego jest sporo zieleniny, więc smakuje wybornie i dostarcza organizmowi wielu wartości odżywczych.
Gado gado
Sos satay można łatwo i szybko przygotować samemu albo wykorzystać gotowy.
Quinoa z pieczarkami
Bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały quinoa, czyli komosa ryżowa, to pożywne ziarno o łagodnym smaku. Oto wyśmienity przepis wart wypróbowania, zwłaszcza jeśli nie miało się wcześniej do czynienia z komosą.