Kategoria: Wege pomysły
Racuchy z masłem miodowym
Przyjemnie jest rozpocząć dzień od zjedzenia pysznych racuchów maślankowowych. Placki są puszyste i miękkie.
Letni barszcz
Buraki dostarczają dużo kwasu foliowego, natomiast kapusta i cebula mnóstwa witaminy C.
Kwinoa z pieczonymi brokułami i kalafiorami
Sałatka sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, lub jako samodzielne danie. Komosę ryżową można zastąpić kaszą perłową lub pełnoziarnistym kuskusem.
Tarta z dynią
Ciekawy, choć wymagający pod względem liczby składników przepis. Tarta z dynią to potrawa dla wymagających smakoszy.
Kwinoa ze szparagami
Komosa ryżowa zawiera więcej pełnowartościowego białka niż inne zboża. Poza tym jest źródłem kompletnego zestawu aminokwasów niezbędnych do funkcjonowania organizmu.
Opiekane tortille z fasolą i warzywami
Błonnik, zawarty między innymi w warzywach strączkowych, korzystnie działa na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu.
Smażone ziemniaki
Ziemniaki usmażone z cebulą to pyszny dodatek do wielu dań, który będzie stanowił ciekawą alternatywę dla ugotowanych ziemniaków.
Zupa z białej fasoli
Warzywa strączkowe skutecznie przeciwdziałają starzeniu się organizmu, ponieważ zawierają białko i błonnik, który zapewnia sprawne działanie układu pokarmowego i serca.
Suflet z marchewką i cukinią
Efektowne i wyszukane danie, a ponadto zdrowe, bo zwiększa ilość przeciwutleniaczy w codziennej diecie.
Zapiekanka warzywna z mozzarellą
Masz apetyt na zapiekankę z jajek, ale nie masz ochoty przyrządzać dużej porcji? Strattę warzywną z mozzarellą piecze się w małym naczyniu żaroodpornym. Nadaje się na posiłek o dowolnej porze dnia.