Kategoria: Dania wegańskie
Zielone warzywa z patelni
Warzywa z patelni najlepiej będą smakowały z ryżem i sosem sojowym lub makaronem, na przykład penne.
Półmisek grillowanych warzyw
Warzywa po usmażeniu można przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej do 3 godzin albo w lodówce 2 dni. Podaje się je wtedy schłodzone, a schłodzoną salsę i camembert dodaje do nich tuż przed podaniem.
Zupa warzywna
Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.
Dynia pieczona z czerwoną cebulą i szałwią
Do niedawna dynia kojarzyła się nam najczęściej z pestkami lub marynatą. Dziś to warzywo zyskuje coraz większą popularność. To bardzo dobrze, bo dynia jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Można z niej też przyrządzić wiele różnych potraw, między innymi apetyczne dodatki do dań głównych.
Paprykowy napój energetyczny
Świeże soki warzywne i owocowe dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów.
Jedno danie na kilka sposobów – ratatuja
Ratatuja – klasyczne danie z duszonych warzyw – to doskonały dodatek do mięsa, kurczaka czy ryby.
Sałatka z melona i ogórka
Orzeźwiająca i łatwa w przygotowaniu sałatka będzie idealnym dodatkiem na przyjęciu, ale też sprawdzi się świetnie jako podwieczorek dla dziecka.
Masło orzechowe babuni
Masło orzechowe i dżem własnej roboty to idealne połączenie śniadaniowe.
Salsa z grillowanych pomidorów i papryki
Papryka, zarówno czerwona, jak i żółta, zawiera dużo naturalnego cukru, dzięki czemu salsa jest lekko słodka.
Szybkie sposoby na pieczone ziemniaki
Gdy mamy ochotę na pożywny, prosty i lekki posiłek lub przystawkę, możemy przygotować ziemniaki w mundurkach z nadzieniem lub dodatkami.