Kategoria: Trudne dania
Ziołowa lasagne z bakłażanem
Lasagne to włoski makaron w kształcie szerokich pasów. Przyrządza się z niego zapiekankę o tej samej nazwie. Wykonana według tradycyjnego włoskiego przepisu zawiera dużo oliwy. My pokroimy bakłażana w kostkę i udusimy na wolnym ogniu z ziołami. Powstanie w ten sposób doskonały sos o bogatym aromacie i smaku.
Ciasto czekoladowe z niezwykłym dodatkiem
Kakao, mąka, cukier, jajka i olej to typowe składniki ciasta czekoladowego. Zaskakującym dodatkiem jest sok pomidorowy, który zawiera dużo likopenu, przeciwutleniacza o właściwościach przeciwnowotworowych.
Chrupiące bułeczki cynamonowe
Te pyszne bułeczki podane z mlekiem przywołają smaki z dzieciństwa.
Bułeczki razowe z miodem i pestkami dyni
Mąka razowa i purée dyniowe, z których pieczemy te pyszne bułeczki, zawierają witaminy o działaniu przeciwutleniającym oraz błonnik. Pestki dyni dostarczą mikroelementów i sprawią, że bułeczki będą chrupkie.
Lasagne z owocami morza
Lasagne z łososiem, krewetkami i mnóstwem warzyw to danie pełne witamin i bardzo pożywne. Wykorzystaj świeże warzywa, dostępne w danej porze roku. Jeśli minął już sezon na zielony groszek, szparagi i fasolkę szparagową, zastąp je brokułami, kapustą włoską i podsmażonymi pieczarkami.
Ragout z dzika z polentą
Mięso dzika jest niezwykle popularne w Toskanii i Umbrii we Włoszech. Udusimy je z dużą ilością czosnku i warzyw. Powstanie w ten sposób pyszny gęsty sos do polenty. Potrawę podamy z rukolą i sałatą radicchio lub z lekko obgotowanymi zielonymi warzywami.
Zupa z homara
Do tej zupy wykorzystuje się prawie całego homara, nawet jego pancerz. Ma ona bogaty smak i – mimo że nie dodaje się do niej dużo śmietany – gładką, kremową konsystencję. Można ją podawać na specjalne okazje, jako pierwsze danie, najlepiej z kromkami ciepłej ciabatty albo innym pieczywem.
Zupa krem z krewetkami królewskimi
Klasyczna zupa z owocami morza. Dodana w ostatniej chwili posiekana czerwona papryka nadaje jej wyśmienity smak, ciekawą konsystencję i dostarcza witamin. Jej użycie to doskonały pomysł, można w ten sposób zastąpić tłustą śmietanę, którą zwykle ozdabia się zupy.
Placek czekoladowo-truflowy
Słodkie połączenie czekolady i trufli w jednym placku. Do szybkiego przygotowania.
Ciasto żurawinowe
To ciasto żurawinowe dzięki kruszonce i kremowi jajecznemu smakuje wprost obłędnie, nikt mu się nie oprze.