Kategoria: Trudne dania

Naleśniki z kurczakiem i orzechami nerkowca
Kurczak podsmażany metodą stir-fry z marchewką, selerem i kapustą, a potem lekko przyprawiony pomarańczą i sezamem, to bardzo smaczne nadzienie naleśników. Takie danie przypadnie do gustu osobom, którym znudziły się tradycyjne sposoby przyrządzania kurczaka.

Ciasto marchwiowe z lukrem serowym
Aż trudno się domyślić, że to treściwe, pyszne ciasto zawiera tak mało tłuszczu, a za to mnóstwo zdrowych składników. Jest ono pysznie wilgotne i błyskawicznie znika ze stołu.

Nasi goreng z wieprzowiny
To danie kuchni indonezyjskiej przyrządzane ze smażonej metodą stir-fry wieprzowiny, ryżu, warzyw, krewetek i paseczków omletu doskonale nadaje się na kolację, podane z sałatą.

Chlebek cynamonowo-rodzynkowy
Ten wzbogacony mlekiem chleb dobrze smakuje bez dodatków lub posmarowany niewielką ilością miodu bądź dżemu. Warto również opiec go w tosterze. Wspaniały, delikatny aromat ciepłego cynamonu działa wówczas kojąco u progu dnia.

Schab pieczony z imbirem
Oto przepis dla osób, którym znudził się już zwykły pieczony schab. W tej potrawie, dzięki dodaniu imbiru, zyska on zupełnie nowy aromat. Doskonale smakuje z ziemniakami w mundurkach.

Kurczak pieczony z nadzieniem ziołowo-czosnkowym
W tym przepisie zamiast nacierać mięso masłem przed pieczeniem, pod skórę kurczaka wpycha się pastę ze świeżych ziół i serka naturalnego. Dzięki temu piekące się mięso kurczaka pozostaje soczyste, a pasta nadaje mu wspaniały smak. Na bazie soku z pieczenia bez najmniejszego trudu przyrządzimy sos.