Kategoria: Trudne dania
Tajski rosół wołowy z makaronem
Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Można ją z powodzeniem podać jako danie główne. Mięso, makaron i warzywa zjemy pałeczkami, a następnie rosół łyżką.
Lekki chleb żytni
Mąka żytnia zawiera znacznie mniej glutenu niż pszenna, więc wypiekany z niej chleb jest mało pulchny, a za to dość wilgotny. Tradycyjnie doprawia się go kminkiem. Taki chleb doskonale smakuje z miękkimi serami.
Zapiekanka z ziemniaków i dyni
Kiedy przystępujemy do przygotowywania zapiekanki tego typu, składającej się z warstw, warto zastanowić się, w jaki sposób pieką się poszczególne warzywa, ile puszczają soku i w jakim stopniu tracą kształt. Ze starannie dobranych warzyw korzeniowych i innych powstanie smakowita zapiekanka, bogata w wartości odżywcze.
Ragoût z kaczki z grzankami
Kacze udka robią się soczyste, gdy powoli dusimy je w winie z warzywami. Dzięki odparowaniu wywaru otrzymujemy wyśmienity sos, który smakuje doskonale, kiedy zamoczymy w nim chrupiące, pikantne grzanki.
Rolada czekoladowa z kremem malinowym
Puszysta rolada, którą pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci. „Wisienką na torcie” jest krem malinowy.
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym
Glazurowany kurczak z pilawem ryżowym to potrawa w sam raz dla dwóch osób. Należy jedynie wybrać odpowiednio małego kurczaka.
Zupa z cebuli i porów z grzankami z serem gruyère
Smak tej zupy powstaje w czasie długiego, powolnego podsmażania porów i cebuli na niewielkiej ilości masła i oliwy – do momentu, aż warzywa zaczynają się karmelizować. Ziemniaki dostarczają węglowodanów, dzięki nim zupa jest gęstsza. Jeśli podamy do niej grzanki z serem i orzechami, otrzymamy sycące danie na lunch lub kolację.
Tort dyniowy
Tort dyniowy to zdrowsza, ale też smaczna opcja na urodzinowy deser.
Tartaletki dyniowe
Dynia to jedno z tych warzyw, z których można przyrządzać zarówno słodkie, jak i słone dania. Upieczmy tartę dyniową. Zwykle przyrządza się ją z kruchego ciasta, ale my zastąpimy je zawierającym mniej tłuszczu ciastem filo i dodamy świeże owoce. Tartaletki te doskonale smakują z kawą.
Quiche z brokułami i papryką
Ten quiche pieczemy w dużej głębokiej tortownicy, rozwałkowując ciasto bardzo cienko. W każdej porcji jest więc niewiele ciasta, za to wyjątkowo dużo warzyw. Podajemy go na ciepło (a nie na gorąco ani na zimno), z kruchą sałatą polaną odrobiną sosu winegret.