Kategoria: Strona Główna
Co warto wiedzieć – ryby i owoce morza
Potrawy z ryb i owoców morza mają niewiele sobie równych, ale abyśmy mogli cieszyć się ich znakomitym smakiem i właściwościami odżywczymi, musimy je odpowiednio przygotowywać i przechowywać.
Nie smakują mi potrawy dietetyczne
Tu nasuwa się pytanie, czy mieliśmy kiedykolwiek możliwość spróbowania prawdziwego zdrowego jedzenia.
Cukier i słodziki
Cukier rafinowany pojawił się na naszych stołach w szesnastym wieku, ale szybko stał się jednym z podstawowych produktów.
Podroby jako źródło witamin. Wątróbka i nerki.
Wszystkie podroby są bardzo pożywne, lecz nie wszyscy je lubią. Najczęściej w kuchni wykorzystywane są wątróbka i nerki.
Wołowina i cielęcina
Wołowina i cielęcina są popularne w wielu kuchniach świata.
Wyjątkowe nakrycie stołu
Warto wykorzystać urok świeżych sezonowych warzyw w pomysłowym nakryciu stołu, które zachwyci zaproszonych gości. Paleta kolorystyczna, wielkość i rodzaj materiałów to podstawa.
Jajka – źródło substancji odżywczych
Jajka to jeden z najzdrowszych i najtańszych rodzajów pożywienia. Stworzony przez naturę kompletny zestaw składników odżywczych dla rozwijającego się kurczęcia to produkt najwyższej jakości, który spożywamy od tysięcy lat.
Makarony orientalne
Nadal trwa spór, czy to Chińczycy wynaleźli makaron – Marco Polo znał już tę potrawę, zanim dotarł do krajów Orientu – ale z pewnością to właśnie oni uczynili z makaronu jedno z najbardziej popularnych dań Dalekiego Wschodu. Równie popularne są tam pierożki won ton i małe krokieciki zwane sajgonkami.
Wypieki bez drożdży
Określenie „wypieki bez drożdży” obejmuje pieczywo, do którego jako środka spulchniającego używa się nie drożdży, lecz proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Sosy do sałatek
Sosów należy używać dość oszczędnie. Najlepiej podawać je oddzielnie albo łączyć z sałatą dopiero przed podaniem na stół. Dzięki temu nie namoknie i będzie można zachować jej resztki do następnego posiłku.