Kategoria: Strona Główna
Kalafior bez tajemnic
Kalafior to bliski krewniak kapusty. Najczęściej jadamy gotowane kalafiory, ale można je jeść także na surowo.
Nietolerancja pokarmowa
Dla większości osób jedzenie jest źródłem przyjemności. Jednak u niektórych hojność natury powoduje przykre efekty uboczne z reguły nietolerancję pokarmową) lub nawet reakcje zagrażające życiu (zwykle związane z alergią). Rozwiązaniem jest zapełnianie talerza innym, równie pożywnym jedzeniem.
Wiosna i lato to czas grillowania
Gdy tylko dni się wydłużają i można wieczorami dłużej przebywać na świeżym powietrzu, wraca myśl o pachnącym dymie i cieple bijącym od rusztu. Zakupy kiełbasek, wybieranie mięsa, drobiu i ryb, przyrządzanie pysznych sosów, dipów i marynat, przygotowywanie warzyw i sałat, a czasem także owoców – wszystko to wiąże się z jedną z największych przyjemności, jakie oferują wiosna i lato: z grillowaniem.
Wielka dziesiątka warzyw. Bez nich nie możesz się obejść!
Wszystkie warzywa są zdrowe, ale niektóre dostarczają organizmowi szczególnie dużo korzyści. Przedstawiamy najzdrowsze warzywa, ich znaczenie dla organizmu oraz korzyści płynące ze spożywania warzyw.
Sposób na dłuższe, zdrowsze życie
Czy nam się to podoba, czy nie, z każdą minutą stajemy się starsi. Nie oznacza to, że automatycznie pogarsza się jakość naszego życia i że czerpiemy z niego mniej przyjemności.
Wybór odpowiedniego jedzenia każdego dnia
Kupując jedzenie, musimy dokonywać wielu wyborów, często między setkami konkurujących ze sobą marek i rodzajów produktów. Świadomość tego, co kryje się pod opakowaniem i hasłami reklamowymi pomoże w podejmowaniu decyzji niezwykle ważnych dla nas samych i naszych bliskich.
Dekorowanie napojów
Część przyjemności z picia zimnych, orzeźwiających napojów zawdzięczamy sposobom, w jakie są one podawane. Wystarczy niewielka dekoracja, a napój staje się eleganckim koktajlem. Oto kilka prostych porad, dzięki którym drinki będą miały więcej szyku.
Jak to robić w praktyce – zdrowa dieta cukrzyka
Chęć wejścia na drogę zdrowego odżywiania się to jedno, ale konsekwentne podążanie nią, to co innego. Wymaga to dyscypliny, oraz poznania pewnych sposobów, które ułatwią przygotowywanie jadłospisu.
Zdrowe przekąski
Podjadanie między posiłkami może być częścią zdrowej diety. Trzeba tylko uważać na to, co i dlaczego jemy – sporą rolę odgrywają tu emocje.
Pomidory bez tajemnic
Pomidory pochodzą z Ameryki Środkowej. Nam kojarzą się głównie z kuchnią włoską i innych krajów śródziemnomorskich.