Kategoria: Strona Główna

Dobre tłuszcze
Ze względu na złą prasę, wszelkie tłuszcze obecne w jedzeniu mogą wydawać nam się szkodliwe dla zdrowia. Nic bardziej mylnego. W rzeczywistości tłuszcz pod różnymi postaciami to niezbędny składnik pokarmowy pełniący w organizmie wiele kluczowych, ochronnych funkcji.

Jedzenie poza domem nie oznacza utraty kontroli
Stołowanie się poza domem nie musi wcale wiązać się z rezygnacją z przyjętych celów dietetycznych. Wystarczy pamiętać o dokonywaniu mądrych wyborów…

Sałatkowe przybory i narzędzia
Nóż, deska, durszlak, duże sito i salaterka – to podstawowe wyposażenie każdej kuchni. Wystarczy ono, żeby przygotować proste sałatki. Ale jeśli często przyrządzasz sałatki i chcesz, aby w salaterce za każdym razem znalazło się coś innego, przydadzą ci się bardziej specjalistyczne narzędzia kuchenne.

Jak korzystać z zamrażalnika
Zamrażalnik to bardzo ważny sprzęt dla zabieganego kucharza. Można tu przechowywać nie tylko mięso czy warzywa, ale także masło, mleko, pieczywo i wiele innych pokarmów. Dzięki zamrażalnikowi możemy wykorzystać okazje w sklepach, gotować większe porcje na później, a także przechowywać owoce i warzywa sezonowe lub z własnej uprawy.

Cynamon w spiżarni i w apteczce
Cynamon pozyskuje się z kory cynamonowca, drzewa rosnącego w Azji, a jego właściwości lecznicze są znane i wykorzystywane od blisko 5000 lat, co oznacza, że jest on jednym z najstarszych znanych leków naturalnych. Kucharze wykorzystują jego charakterystyczny smak w potrawach zarówno słodkich, jak i słonych.

Papryka bez tajemnic
Czerwone, żółte, fioletowe, pomarańczowe i zielone papryki rozjaśniają stragany i stoiska sklepów warzywnych. A wszystko zaczęło się od zwykłej, niepozornej, zielonej papryki.