Kategoria: Strona Główna

Narzędzia i odmierzanie składników. Tabela
Ile to łyżka? A ile to łyżeczka? Jeśli zależy nam na tym, aby zawsze osiągać w kuchni doskonałe rezultaty, musi my precyzyjnie odmierzać składniki. Na ogół robimy to szklankami i zwykłymi łyżkami czy łyżeczkami, ale można również posługiwać się specjalnymi miarkami do płynów i produktów sypkich. Oto praktyczne porady, jak możemy poradzić sobie z właściwym odmierzaniem składników.

Co tydzień nowy produkt
Gdyby nasze zakupy w ciągu miesiąca poddać fachowej analizie, okazałoby się, że wprawdzie wiele składników żywieniowych kupujemy w nadmiarze, ale równocześnie wielu brakuje.

Jedzenie zdrowe dla serca
Liczne badania dowodzą, że naturalne składniki znajdujące się w żywności mają właściwości lecznicze. Poniżej przedstawiamy listę produktów uznanych za skuteczną broń w walce z chorobami serca. Należy pamiętać, aby pokarmy te znalazły się w twojej codziennej diecie.

Owoce na talerzu. Jabłka i gruszki.
Jabłka to dobre źródło witaminy C i kilku dobroczynnych mikroelementów – kwercetyny, epikatechiny i kwasu chlorogenowego. Z badań wynika, że owe substancje mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, chorób krążenia, astmy i cukrzycy.

Zupy gotowe
Nawet do gotowej zupy możemy dodać warzywa (mrożone świetnie się do tego nadają) żeby wzbogacić ją w błonnik i dodatkowe substancje odżywcze.

Mięso w zdrowej diecie
Mięso dostarcza organizmowi wielu ważnych substancji odżywczych. Jest ono doskonałym źródłem niezbędnych do życia aminokwasów, a także witamin i mikroelementów. Wbrew opinii wielu osób, może być bardzo chude. Niektóre gatunki zawierają tyle samo, a nawet mniej, tłuszczu niż kurczak lub indyk.