Kategoria: Strona Główna

Tradycja i nowoczesność w kuchni
Oprócz wołowiny, cielęciny, jagnięciny i wieprzowiny można dziś kupić inne gatunki mięsa. W sklepach jest też coraz więcej wędlin i przetworów mięsnych z różnych stron świata. Są one zazwyczaj bardzo smaczne i czasami wystarczy plasterek lub dwa, by przyrządzić smakowitą kanapkę.

Sos beszamel i inne dodatki do makaronu
Ten klasyczny biały sos podaje się do wielu dań. Jest on też bazą, z której, dzięki niewielkim modyfikacjom, można wyczarować kilka zupełnie różnych sosów.

Przeciwutleniacze – prawdziwa rewolucja
Szklanka soku pomarańczowego. Sałatka z gotowanych na parze brokułów. Gotowana kukurydza. Te zwyczajne napoje i przekąski pełne są przeciwutleniaczy.

Dziko rosnące rośliny jadalne
Dziko rosnące rośliny nadające się do spożycia cieszą się dużą popularnością. Przed zjedzeniem należy jednak dobrze się im przyjrzeć, ponieważ wiele wygląda podobnie do roślin trujących. Wprawdzie dziko rosnące rośliny kojarzą nam się głównie z lasem lub łąką, ale można je także uprawiać w przydomowym ogrodzie. Oto gatunki, które najlepiej się sprawdzają.

Szybciej, taniej… lepiej? Prawda o żywności przetworzonej
Nasi przodkowie jedli, aby przeżyć. Dziś sytuacja wygląda inaczej. Produkcja nastawiona na sprzedaż masową i duże zyski sprawia, że żywności jest pod dostatkiem. Często jednak produkty żywnościowe zupełnie nie przypominają tych naturalnych.

Jak gotować, by nie stracić najlepszego?
Gotowanie świeżych warzyw pomaga uwolnić z nich niektóre składniki odżywcze i przekształcić je tak, aby organizm mógł je łatwiej przyswajać. Nieodpowiednie przechowywanie i gotowanie może pozbawić warzywa wielu ważnych składników, zwłaszcza witaminy C i kwasu foliowego.