Kategoria: Strona Główna

5 kroków do zmniejszenia ilości soli w diecie
Nadmiar soli może być przyczyną wysokiego ciśnienia krwi (nadciśnienia), co zwiększa ryzyko choroby serca, udaru czy zaburzenia pracy nerek. Warto więc ograniczyć jej spożycie.

Podstawowe metody gotowania kurczaka
Metody gotowania dzieli się na mokre (gotowanie, duszenie i smażenie) oraz suche (pieczenie, grillowanie i opiekanie). Stir-fry jest metodą pośrednią.

Odmiany warzyw
Przez cały rok mamy dostęp do warzyw o różnych smakach, kolorach, rozmiarach i kształtach. Wybór jest ogromny.

Przekąski w codziennej diecie
Przekąski nie tylko pobudzają apetyt przed najważniejszym posiłkiem, lecz także mogą być podawane jako danie główne. Nie warto przygotowywać ich zbyt dużo. Wystarczy podać kilka do wyboru, na przykład jedną naprawdę efektowną oraz parę łatwych do przyrządzenia, ale smacznych.

Oliwa z oliwek – najzdrowszy tłuszcz
Wyciśnijmy oliwkę, a otrzymamy jeden z najzdrowszych tłuszczów na świecie. Mimo to oliwa z oliwek stanowi zaledwie 3 proc. światowego spożycia olejów.

Co jeść żeby uniknąć kłopotów z pamięcią
Krótkotrwałych trudności z przypomnieniem sobie czegoś doświadcza czasem każdy z nas. To normalny skutek uboczny stresu, roztargnienia, zabiegania, no i starzenia się. Odpowiednia dieta może nam pomóc w zachowaniu dobrej kondycji intelektualnej.