Kategoria: Strona Główna
Pory Bez Tajemnic
Pory mają łagodniejszy smak niż cebula i można z nich przyrządzić doskonałe potrawy warzywne towarzyszące głównemu daniu. Szkoda, że tak często używa się ich tylko po to, by dodać smaku zupom i potrawkom.
Tłuszcze w diecie. Jak z nimi walczyć?
Złe samopoczucie? Jeżeli masz podwyższone stężenie cholesterolu albo potrzebujesz diety zdrowej dla serca, powinieneś wiedzieć jaki rodzaj i ile tłuszczów spożywasz. Oto nasz miniporadnik.
Owoce roślin warzywnych
Warzywa te dostarczają wielu wartości odżywczych, są też smaczne, mają często piękne kolory i bardzo różne kształty. To świetne składniki potraw. Można je smażyć błyskawicznie metodą stir-fry, gotować na parze, nadziewać, dusić lub piec na ruszcie, a zawsze będą pyszne.
Nierafinowany cukier: czyżby błędny wybór?
Czy powinniśmy płacić drożej za nierafinowany cukier? Tak, jeśli nam smakuje i podoba nam się jego wygląd. Nie wierzmy jednak w to, że jest bardziej odżywczy czy „kompletny” niż stary dobry cukier kryształ.
Owoce – szybko i łatwo
Owoce to doskonałe przekąski i desery, mogą być podawane same lub z lodami, śmietanką, bitą śmietaną lub jogurtem. Oto kilka szybkich i łatwych sposobów ich przygotowywania.
Noże i krojenie. Wszystko, co chcielibyście o tym wiedzieć
W każdej dobrze wyposażonej kuchni niezbędny jest podstawowy zestaw noży. Oto podstawowy zestaw informacji o narzędziach pracy kucharza, a także praktyczne porady co do skutecznego krojenia wymagających owoców i warzyw.
Jak zdrowy jest sok owocowy?
Wybór soków owocowych na rynku jest ogromny. Niektóre wzbogaca się witaminami i składnikami mineralnymi. Zdaniem dietetyków, szklanka soku może nawet liczyć się jako jedna z pięciu zalecanych dziennie porcji warzyw i owoców, lecz nie łudźmy się: bez względu na markę, sok z reguły będzie zawierał mniej witamin, błonnika, fitozwiązków, a więcej cukru niż świeży owoc w całości.
Kuchenne urządzenia
Pracę w kuchni ułatwi kilka podstawowych urządzeń i przyborów. Aby przygotowywanie warzyw stało się prostsze, warto kupić przynajmniej niektóre z przedstawionych poniżej artykułów.
Łosoś najlepszym źródłem kwasów omega-3
Większość łososi w supermarketach pochodzi z hodowli. Jeśli zależy nam na dzikim łososiu, wybierzmy łososia pacyficznego.
Gotując, oszczędzamy pieniądze i czas
Jeśli nie gotujemy regularnie, zmiana nawyków często wydaje się bardzo trudna. Zgromadzenie wszystkich składników niezbędnych do przygotowania danej potrawy może zniechęcać ze względu na koszty, zwłaszcza w przypadku osób, które mieszkają same lub tylko we dwójkę.