Kategoria: Strona Główna
Jak uniknąć zatrucia mięsem drobiowym
Drób i dzikie ptactwo trzeba umiejętnie przygotować, aby ich jadanie było całkowicie bezpieczne. Wystarczy przestrzegać kilku prostych wskazówek, dzięki którym wyeliminuje się bakterie powodujące zatrucia. Nagrodą będzie urozmaicenie diety o cenne składniki odżywcze oraz wspaniały smak.
Złe tłuszcze
Niektóre powszechnie występujące tłuszcze są tak szkodliwe, że w pewnych krajach ich stosowanie jest zakazane. Inne powinno się spożywać jedynie od czasu do czasu, a nie codziennie.
Co zrobić, jeśli nie smakują mi dietetyczne potrawy?
Diety potrafią być prawdziwą zmorą dla smakoszy najróżniejszych potraw. Nic dziwnego, proste potrawy dietetyczne nie zawsze są najsmaczniejsze. Dlatego mamy garść porad, jak to zmienić.
Korzyści zdrowotne z picia napojów jogurtowych i mlecznych
Ich wpływ na zdrowie zależy od składu, należy więc uważnie czytać informacje na etykietach.
Rzodkiew Bez Tajemnic
Rzodkiew kojarzy nam się z ostrym, pieprzowym smakiem i chrupkością, ale istnieje wiele jej rodzajów, które można przygotowywać na różne sposoby.
Produkty przydatne w kuchni
W spiżarni powinny znaleźć się nie tylko podstawowe produkty do szybkie przyrządzenia posiłku, ale też te, które nadadzą naszej potrawie wyjątkowego smaku.
Drób w zdrowej diecie
Białko jest niezbędnym składnikiem diety – potrzebuje go każda komórka ciała. Dzięki białku jesteśmy silni, zdrowi, rośniemy oraz możemy naprawiać uszkodzenia, które powstają w naszym organizmie. Ma ono wiele funkcji, których nie mogą wypełnić węglowodany i tłuszcze. Białko jest niezbędne do życia.
Sekrety zagęszczania. Potrawy jednogarnkowe
Potrawy jednogarnkowe to szybki i zdrowy pomysł na codzienny obiad. Niektóre przepisy mogą być jednak zbyt „wodniste”. Dlatego przygotowaliśmy specjalny poradnik o zagęszczaniu potraw.
Rzepa Bez Tajemnic
Spokrewniona z kapustą rzepa ceniona jest zarówno za korzenie, jak i jadalne liście. To jedno z najstarszych warzyw. Skamieniałe rzepy znajdowano już w wykopaliskach neolitycznych, także w Biskupinie. W starożytnym Rzymie było to jedno z najważniejszych warzyw.
Śmietana, masło i ser jako elementy zdrowej diety
To produkty o wysokiej wartości odżywczej, lecz jednocześnie stosunkowo dużej zawartości tłuszczu. Są bardzo smaczne, ale należy zachować umiar.