Kategoria: Strona Główna
Co kryje chleb
Współczesne pieczywo to doskonały przykład podstawowego produktu spożywczego, który podczas oczyszczania i przetwarzania traci wiele naturalnych, korzystnych dla zdrowia właściwości. Wartość odżywcza bochenka chleba może się znacznie różnić, w zależności od tego, co znajduje się w środku i jak jest produkowany.
Chrzan Bez Tajemnic
Chrzan należy do rośliny z rodziny krzyżowych. Jego korzenie są jadalne i mają ostry smak. Chrzanu nie jemy w całości tylko trzemy i dodajemy do potraw.
Ryby na twoim stole
Nie ma nic lepszego i zdrowsze niż dobrze przyrządzona, świeża ryba. Kiedy jednak nie mamy możliwości takiej kupić zawsze można zdecydować się na mrożoną.
Metody obróbki cieplnej poszczególnych części kurczaka
Mięso kurczaka można gotować różnymi metodami, jednak nie wszystkie jego części mogą być przygotowywane w ten sam sposób.
Doceń to, co zostanie
Z resztek, które zostały po obiedzie można upichcić zupełnie nowe potrawy.
Dieta dla cukrzyków: nie za słodko
Cukrzyca należy do głównych problemów zdrowotnych współczesnego świata. Według niektórych specjalistów stała się już epidemią.
Kiedy nie chcesz poświęcać dużo czasu na gotowanie
Jeżeli to jedna z głównych przeszkód, zapewne idealnym sposobem odchudzania nie jest dla ciebie gotowanie według precyzyjnie określonych przepisów, ale codzienne liczenie kalorii.
Cała prawda o wartościach odżywczych
Zakup najlepszych produktów jest prosty, jeśli czytasz informacje o wartościach odżywczych zamieszczone na opakowaniach.
Orzechy źródłem zdrowych tłuszczów
Orzechy mają dużo kalorii, lecz większość zawiera zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jeśli zjada się je zamiast tłuszczów zwierzęcych, obniża się poziom cholesterolu we krwi i ryzyko ataku serca.
Dlaczego warto unikać fast foodów
Wiele przemawia za wygodnymi i często tańszymi barami typu fast food. Wiemy, że hamburger, frytki czy cola nie jest to najzdrowszy lunch, ale jak bardzo może zaszkodzić taki posiłek jedzony tylko od czasu do czasu? Na to pytanie miało odpowiedzieć przeprowadzone w roku 2007 badanie pod nazwą „Hamburg burger trial” (Hamburski test hamburgerów).