Kategoria: Strona Główna
Jak należy robić zapasy w spiżarni
W sklepach można już kupić wiele gotowych produktów w puszkach czy słoikach, bardzo przydatnych w kuchni zapracowanego kucharza. Można z nich skomponować smaczny, wartościowy posiłek, zwłaszcza jeśli się połączy je ze świeżym mięsem czy warzywami.
Słowniczek dietetyczny. Część 3
Oto kolejna część naszego słownika dietetycznego. Tym razem litery od i do k.
Zacznij dzień od płatków owsianych
Owies – w jego małych nasionkach znajdują się składniki ważne dla zdrowia. Pomimo to w niektórych krajach uważano owies za pośledniejszy gatunek zboża, nadający się tylko dla koni, gdyż nie można było upiec z niego chleba.
Zdrowe gotowanie – kilka rad
Jeśli chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać nie musisz od razu rozpisywać diety na cały miesiąc i wyrzucać wszystkiego co znajduje się w twojej lodówce. Zacznij od małych kroków.
Nowe oblicze warzyw. Przyprawy, które zmienią ich smak
Czasami odpowiednia przyprawa czy zioła wystarczą, żeby zwykłe warzywo zamienić w efektowny dodatek do posiłku. Kiedy indziej zamiast przyprawiać, lepiej ugotować je z innym warzywem lub owocem, co doda im smaku. Oto kilka pomysłów.
Niepożądane reakcje na jedzenie
Czasami, bez względu na to, jak bardzo lubimy dany produkt, po jedzeniu mamy nieprzyjemne objawy. Ustalenie, czy to reakcja na jedzenie bywa trudne, a nawet jeśli już to wiemy, niełatwo stwierdzić, który produkt ją spowodował.
10 podstawowych kroków odchudzania
Przedstawiamy zestaw 10 kroków, które możesz wdrożyć by po prostu stracić na wadze. Bez trudnych wyzwań, sama przyjemność.
Boćwina Bez Tajemnic
Spokrewnioną z burakiem boćwinę, nazywaną także burakiem liściowym, uprawia się dla pomarszczonych, zielonych liści. Bywa mylona ze szpinakiem. Najczęściej występująca odmiana boćwiny tworzy kępy białych ogonków z ciemnozielonymi liśćmi i białymi nerwami. Osiąga wysokość 60 cm. Coraz popularniejsza staje się boćwina tęczowa, zarówno ze względu na walory smakowe jak i dekoracyjne. Jej ogonki i nerwy są złociste, pomarańczowe, różowe oraz szkarłatne.
Jak się pozbyć złych nawyków żywieniowych?
Jednym z warunków powodzenia procesu obniżenia wagi jest stopniowa, a nie jednorazowa, zmiana złych nawyków. Kolejne, cząstkowe sukcesy motywują nas do wprowadzania następnych zmian zachowań i kształtowania nowych przyzwyczajeń.
Warzywa. Techniki przygotowania
Najlepsze metody przygotowania warzyw, które pozwalają zachować ich smak i wartości odżywcze, to blanszowanie, gotowanie na parze, gotowanie w kuchence mikrofalowej i szybkie smażenie. Jest także wiele innych dobrych metod – takich jak pieczenie, zwykłe gotowanie, smażenie, duszenie i opiekanie.