Kategoria: Strona Główna

Bajeczne smaki potraw jednogarnkowych
Smak zup i dań jednogarnkowych mogą wzbogacić płynne lub suche marynaty, aromatyczne zioła i przyprawy. Doskonale smakują również orzechowe lub owocowe pasty, różne musztardy oraz ocet. Nawet odrobina tych dodatków nada niepowtarzalny charakter i pozwoli zmniejszyć ilość soli.

Wielka, mięsna czwórka
Wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina oraz ich podroby to doskonałe źródło białka. Te mięsa zawierają też wiele innych ważnych substancji odżywczych. Poszczególne gatunki różnią się smakiem i konsystencją, a wybór jest ogromny.

Jak przygotować warzywa
Nie rezygnuj z przyrządzania mniej znanych warzyw tylko dlatego, że nie wiesz, jak je przygotować. To najczęściej bardzo proste. A oto kilka cennych wskazówek.

Szybkie sposoby na stek
Stek to porcja w sam raz dla jednej osoby lub dla dwojga. Na steki z patelni najlepiej nadaje się rostbef, antrykot i polędwica. Podawaj je z proponowanymi przez nas sosami i purée ziemniaczanym lub chrupiącym pieczywem.

Pizza, pizza!
Nikt nie jest w stanie oprzeć się kawałkowi gorącej świeżej pizzy. Szybko się ją przyrządza, a można nią nakarmić większą liczbę osób.

Warto pić herbatę
Jedna czy dwie filiżanki herbaty mają działanie przeciwutleniające porównywalne z pięcioma porcjami owoców i warzyw.