Kategoria: Strona Główna

Świąteczny deser. Ptysie i eklerki
Ptysie i eklerki to puszyste ciastka z ciasta parzonego, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki wrzątkiem z tłuszczem, a następnie stopniowe dodawanie jajek.

Niebezpieczne cukry
Cukier w niezliczonej ilości postaci jest obecnie składnikiem tysięcy napojów oraz przekąsek – i to w dodatku nie tylko słodkich. To bardzo niepokojący trend, jeśli chodzi o nasze zdrowie.

Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?
Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów trans do 1 proc. wszystkich kalorii, co oznacza ok. 2 g dziennie (mniej niż w pączku).

Mądre zakupy
Zdrowe odżywianie można pogodzić z oszczędnością, jeśli przestrzega się trzech prostych zasad:

Niskokaloryczne przekąski
Na burczenie w brzuchu pomoże lekka i łatwa do przygotowania przekąska. Każda z poniższych propozycji świetnie nadaje się na poskromienie nawet największego ataku głodu.

Wybór bezpiecznych produktów morskich
Doniesienia o toksyczności rozmaitych produktów zagroziły reputacji ryb jako zdrowej żywności. Owoce morza to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w przyrodzie, lecz niektóre organizmy morskie zawierają duże ilości rtęci oraz innych szkodliwych substancji. Czy warto więc ryzykować jedzenie ryb?