Kategoria: Strona Główna
Jak planować posiłki
Życie większości ludzi jest pełne zajęć i nieprzewidywalne, więc wielu z nas odsuwa odpowiedź na pytanie „co będzie na obiad?” na ostatnią chwilę. Tymczasem planowanie posiłków na cały tydzień przynosi wiele korzyści: tracimy mniej czasu robiąc zakupy, jeden uciążliwy codzienny obowiązek mamy z głowy i oszczędzamy pieniądze, kupując tylko to, czego nam potrzeba.
Jak kupować kurczaka?
Wiele osób, które prowadzą domową kuchnię, chętnie przyrządza mięso kurczaka, ponieważ ma ono wspaniały smak i strukturę, można je szybko przygotować na różne sposoby, a poza tym jest stosunkowo tanie i – po oczyszczeniu ze skóry i tłuszczu – chude.
Pyszna zupa sposobem na przeziębienie
Rosół jest znany w większości kuchni świata, a przez wiele z nich traktowany jest również jako naturalny środek leczniczy. Mojżesz Majmonides, wielki średniowieczny rabin, medyk i filozof, zalecał w napisanej w XII w. rozprawie rosół jako środek na schorzenia dróg oddechowych. Właściwości lecznicze tej zupy były jednak znane już wiele stuleci wcześniej.
Zupy – idealne pierwsze danie
Zupy są daniem uniwersalnym. Lekki wywar lub krem z warzyw to doskonałe pierwsze danie. Treściwa zupa fasolowa lub rosół z kurczaka, z kawałkami mięsa i warzywami, stanowią pełnowartościowy posiłek.
Owoce Na Talerzu. Kokosy
Z orzecha kokosowego – pestki owocu palmy kokosowej porastającej głównie tropikalne wybrzeża – otrzymujemy wiele produktów.
Jedz – zwalczysz chorobę!
Jedzenie to podstawa. Dobra dieta pozwala nam nie tylko na zachowanie dobrego samopoczucia, ale także zwiększa naszą odporność na choroby! I zostało to udowodnione naukowo.
Warzywny elementarz
Przyrządzane we właściwy sposób warzywa są smaczne, aromatyczne i dostarczają wielu wartości odżywczych. Należy je jadać, gdy są bardzo świeże, na surowo lub gotowane tak, aby traciły jak najmniej witamin.
Jajka i sery – 2 produkty, które zawsze warto mieć w domu
Żadne pokarmy nie są równie uniwersalne, jak jajka i sery. Przygotujemy z nich doskonałe śniadanie oraz prosty obiad i kolację.
Warzywny arsenał
Substancje zawarte w roślinach mogą pomóc w leczeniu wielu schorzeń i zaburzeń pracy organizmu. Oto warzywa i zawarte w nich składniki, które pomagają w przypadku 16 częstych chorób.
Garnki pełne zdrowia
Wielką zaletą zup i dań jednogarnkowych jest to, że można je dowolnie urozmaicać. Pomysłowe połączenie warzyw z rybami, mięsem oraz nasionami warzyw strączkowych pozwala przygotować smaczne potrawy pełne witamin, minerałów oraz białka. Z dodatkiem produktów skrobiowych tworzą one wyśmienite, sycące posiłki.