Kategoria: Strona Główna
Co tydzień nowy produkt
Gdyby nasze zakupy w ciągu miesiąca poddać fachowej analizie, okazałoby się, że wprawdzie wiele składników żywieniowych kupujemy w nadmiarze, ale równocześnie wielu brakuje.
Jedzenie zdrowe dla serca
Liczne badania dowodzą, że naturalne składniki znajdujące się w żywności mają właściwości lecznicze. Poniżej przedstawiamy listę produktów uznanych za skuteczną broń w walce z chorobami serca. Należy pamiętać, aby pokarmy te znalazły się w twojej codziennej diecie.
Owoce na talerzu. Jabłka i gruszki.
Jabłka to dobre źródło witaminy C i kilku dobroczynnych mikroelementów – kwercetyny, epikatechiny i kwasu chlorogenowego. Z badań wynika, że owe substancje mogą zmniejszać ryzyko nowotworów, chorób krążenia, astmy i cukrzycy.
Zupy gotowe
Nawet do gotowej zupy możemy dodać warzywa (mrożone świetnie się do tego nadają) żeby wzbogacić ją w błonnik i dodatkowe substancje odżywcze.
Mięso w zdrowej diecie
Mięso dostarcza organizmowi wielu ważnych substancji odżywczych. Jest ono doskonałym źródłem niezbędnych do życia aminokwasów, a także witamin i mikroelementów. Wbrew opinii wielu osób, może być bardzo chude. Niektóre gatunki zawierają tyle samo, a nawet mniej, tłuszczu niż kurczak lub indyk.
Cała prawda o żywności funkcjonalnej
Nie wszystkie dodatki umieszcza się w produktach tylko po to, żeby nadać im intensywniejszy kolor i smak czy też ułatwić życie producentom żywności. Niektóre składniki dodaje się dla naszego zdrowia.
Mleczne śniadanie
Aż w 140 krajach na całym świecie dzień zaczyna się od płatków śniadaniowych. Warto jednak pamiętać, że wiele z nich zawiera alarmująco dużo cukru.
Bazylia Azjatycka w kuchni i w apteczce
Bazylia azjatycka jest powszechnie stosowana w kuchni i medycynie całej Azji, Europy Południowej, Ameryki Północnej i Środkowego Wschodu, jest też jedną z najważniejszych roślin indyjskiej ajurwedy. Stosuje się ją także w hinduistycznych ceremoniach oczyszczających i obrzędach religijnych.
Śniadanie – najważniejszy posiłek dnia
Co rano kończy się nasz nocny post. Potrzebujemy dużo płynów, aby ponownie nawodnić organizm, oraz składników odżywczych dostarczających energii na dłużej. Oto najważniejsze wskazówki na dobry początek dnia.
Zielone warzywa liściaste Bez Tajemnic
Zielone warzywa liściaste można jeść zarówno gotowane, jak i surowe. W Polsce nie wszystkie są popularne, ale można je już coraz częściej kupić. Poznajmy je i dowiedzmy się, jak je przyrządzać.