Kategoria: Strona Główna
Gorczyca – przyprawa która leczy
Z nasion tej liściastej kuzynki brokułów i kapusty wytwarza się bardzo popularną przyprawę. Ma ona jednak więcej zalet niż tylko ostry, pobudzający apetyt smak. Znachorzy i medycy wiedzą już od dawna, że gorczyca rozrzedza śluz, dzięki czemu ułatwia oddychanie w czasie grypy lub przeziębienia. Zawiera też rozmaite związki o niezwykłych, uznanych właściwościach leczniczych.
Kuchnia od kuchni. Koniec mitów żywieniowych
Jeśli komuś marzy się jajko, tu znajdzie argumenty, że nie warto go sobie odmawiać. Dobra wiadomość czeka także tych, którzy nienawidzą surowych brokułów.
Jak najlepiej wykorzystać owoce
Według światowych statystyk, większość z nas spożywa o wiele mniej niż zalecane przez Światową Organizację Zdrowia dzienne minimum, czyli 400 g warzyw i owoców.
Słowniczek dietetyczny. Część 7
W ostatniej części naszego słowniczka omówimy litery od w do ż.
Świeży wywar z kurczaka
Domowy wywar z kurczaka jest bez porównania lepszy i zdrowszy od wywarów z proszku czy kostek rosołowych. Ten, przyrządzany z resztek pieczonego kurczaka, może stanowić bazę zup, potraw duszonych i sosów.
Bataty (słodkie ziemniaki) bez tajemnic
Bataty to rdzenna roślina Nowego Świata. W Europie znamy ją od kilkuset lat, ale dopiero od niedawna rewolucjonizuje stoły. Warto się do nich przekonać – i to jak najszybciej!
Nowe oblicze tłuszczów
Im mniej jemy tłuszczów, tym lepiej – prawda? Otóż niekoniecznie. Choć jeszcze niedawno jedzenie tłuszczu było dietetycznym przestępstwem, ostatnio zyskał on nową twarz.
Jedzenie bez ograniczeń
Poniższe produkty możesz włączyć do swojej diety bez obaw, że przytyjesz.
Domowe ciasto z okruchów
Ciasto z okruchów to najprostszy sposób na szybki spód do tarty z owocami. Wystarczy paczka ciastek żeby wyczarować pyszny placek.
Narzędzia i odmierzanie składników. Tabela
Ile to łyżka? A ile to łyżeczka? Jeśli zależy nam na tym, aby zawsze osiągać w kuchni doskonałe rezultaty, musi my precyzyjnie odmierzać składniki. Na ogół robimy to szklankami i zwykłymi łyżkami czy łyżeczkami, ale można również posługiwać się specjalnymi miarkami do płynów i produktów sypkich. Oto praktyczne porady, jak możemy poradzić sobie z właściwym odmierzaniem składników.