Kategoria: Strona Główna
Przecier pomidorowy nie tylko do zupy
Wydawać by się mogło, że najzdrowsze są świeże pomidory. Naukowcy odkryli jednak, że jeden z najważniejszych ich składników o działaniu ochronnym – karotenoid likopen – występuje w znacznie większych ilościach w produktach z przetworzonych pomidorów, a zwłaszcza w przecierze pomidorowym.
Kawa i herbata w świątecznej odsłonie
Do zrobienia dobrej kawy lub herbaty wystarczy dzbanek, świeża zimna woda i świeża kawa albo herbata. Wystarczy tylko trochę więcej wysiłku żeby przygotować ich świąteczne wersje.
Figi bez tajemnic
Figi zapobiegają takim dolegliwościom, jak choroba wieńcowa, zespół napięcia przedmiesiączkowego i hemoroidy. Są to owoce szczególnie bogate w minerały, błonnik i polifenole, związki, które neutralizują wolne rodniki.
10 leczniczych ziół i przypraw
Nikt nie zaprzeczy, że zioła i przyprawy nadają potrawom charakterystyczny kolor i aromat. Mało kto jednak wie, że czerwone, żółte i brązowe proszki, którymi posypuje się jedzenie – nie mówiąc już o świeżych ziołach – mają dobroczynny wpływ na zdrowie.
Czosnek bez tajemnic
Czosnek przez stulecia używany był też jako zioło lecznicze, a nawet służył do odstraszania złych mocy. Ten krewniak cebuli ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, wzmacnia też odporność organizmu. Zawiera olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie soku żołądkowego.
Wspaniałe sałatki
Sałatki są niezwykle łatwe do przygotowania – wystarczy wymieszać kilka składników. Możliwych kombinacji jest wiele. To świetny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Odpowiednio dobrane składniki mogą również spowodować, że sałatka stanie się pełnowartościowym, samodzielnym posiłkiem. Mieszajmy zatem!
Ile potrzeba na jedną porcję?
Specjaliści i dietetycy zalecają jedzenie co najmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, a jeśli to możliwe, nawet dziewięciu.
Przygotowanie mięsa z kurczaka
Poniżej zamieszczamy kilka praktycznych rad, jak przygotować i przyprawić kurczaka przed gotowaniem.
Zasady zdrowego gotowania
Jak uniknąć zatrucia pokarmowego? W bardzo prosty sposób. Wystarczy stosować się do kilku ważny zasad podczas przygotowania posiłku.
Owoce cytrusowe. Odsłaniamy tajemnice
Owoce cytrusowe – pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty, mandarynki, klementynki, satsuma, kumkwaty