Kategoria: Strona Główna
Świąteczny deser. Ptysie i eklerki
Ptysie i eklerki to puszyste ciastka z ciasta parzonego, które otrzymuje się przez zaparzenie mąki wrzątkiem z tłuszczem, a następnie stopniowe dodawanie jajek.
Niebezpieczne cukry
Cukier w niezliczonej ilości postaci jest obecnie składnikiem tysięcy napojów oraz przekąsek – i to w dodatku nie tylko słodkich. To bardzo niepokojący trend, jeśli chodzi o nasze zdrowie.
Gdzie jest najwięcej tłuszczów trans?
Specjaliści zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów trans do 1 proc. wszystkich kalorii, co oznacza ok. 2 g dziennie (mniej niż w pączku).
Mądre zakupy
Zdrowe odżywianie można pogodzić z oszczędnością, jeśli przestrzega się trzech prostych zasad:
Niskokaloryczne przekąski
Na burczenie w brzuchu pomoże lekka i łatwa do przygotowania przekąska. Każda z poniższych propozycji świetnie nadaje się na poskromienie nawet największego ataku głodu.
Wybór bezpiecznych produktów morskich
Doniesienia o toksyczności rozmaitych produktów zagroziły reputacji ryb jako zdrowej żywności. Owoce morza to jedno z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w przyrodzie, lecz niektóre organizmy morskie zawierają duże ilości rtęci oraz innych szkodliwych substancji. Czy warto więc ryzykować jedzenie ryb?
Bajeczne smaki potraw jednogarnkowych
Smak zup i dań jednogarnkowych mogą wzbogacić płynne lub suche marynaty, aromatyczne zioła i przyprawy. Doskonale smakują również orzechowe lub owocowe pasty, różne musztardy oraz ocet. Nawet odrobina tych dodatków nada niepowtarzalny charakter i pozwoli zmniejszyć ilość soli.
Wielka, mięsna czwórka
Wołowina, cielęcina, jagnięcina i wieprzowina oraz ich podroby to doskonałe źródło białka. Te mięsa zawierają też wiele innych ważnych substancji odżywczych. Poszczególne gatunki różnią się smakiem i konsystencją, a wybór jest ogromny.
Jak przygotować warzywa
Nie rezygnuj z przyrządzania mniej znanych warzyw tylko dlatego, że nie wiesz, jak je przygotować. To najczęściej bardzo proste. A oto kilka cennych wskazówek.
Szybkie sposoby na stek
Stek to porcja w sam raz dla jednej osoby lub dla dwojga. Na steki z patelni najlepiej nadaje się rostbef, antrykot i polędwica. Podawaj je z proponowanymi przez nas sosami i purée ziemniaczanym lub chrupiącym pieczywem.