Kategoria: Strona Główna

Mała ilość tłuszczu jest niezbędna
Dieta całkowicie pozbawiona tłuszczu mogłaby nas dosłownie zabić. Oto cztery podstawowe funkcje tłuszczu obecnego w pożywieniu.

Kolacja dla jednej osoby
Na całym świecie jest coraz więcej osób mieszkających samotnie, co oznacza, że wielu z nas gotuje tylko dla siebie. Ma to swoje zalety – możemy jeść, co i kiedy chcemy, nie licząc się ze zdaniem innych. Z drugiej jednak strony, często trudno zmotywować się do ugotowania pożywnego posiłku.

Szczawik bulwiasty bez tajemnic
Szczawik można smażyć, piec lub gotować. Ma wyjątkowy smak, słodszy i jednocześnie bardziej cierpki niż ziemniak. Nie trzeba go obierać. Liście można po ugotowaniu zjeść jako warzywny dodatek do dania głównego.

Gromadzenie zapasów i ich przechowywanie
W obecnej sytuacji wszyscy potrzebujemy mieć w domach zapasy, ale nawet kiedy nie jest to niezbędne przechowywanie w spiżarni, lodówce i zamrażalniku produktów, których często używamy, ułatwia planowanie i przygotowywanie obiadów.

Robimy się coraz grubsi – kto jest temu winien?
Mówi się, że sami powinniśmy pilnować tego, aby jeść zdrowo i dużo się ruszać. Osoby z nadwagą często słyszą, że to wina ich słabej samokontroli jeśli chodzi o jedzenie. Czy to sprawiedliwe?

Rodzaje drobiu
Kurczaki i indyki pojawiają się na stołach w nieskończonej ilości kombinacji. Są doskonałym źródłem chudego białka, witamin oraz minerałów. Również gęsi i kaczki, ptaki o ciemniejszym, bardziej aromatycznym mięsie, mimo że zawierają więcej tłuszczu, mogą być składnikiem zdrowej diety.