Kategoria: Strona Główna
Dieta bezglutenowa
Występujący w ziarnach gluten to mieszanina białek, która nadaje ciastu sprężystość, a po upieczeniu zapobiega jego rozpadaniu. Gluten obecny jest w produktach z pszenicy (także orkiszu czy pszenicy kamut), jęczmienia, żyta i pszenżyta. Gluten może się też znaleźć w produktach owsianych, jeśli zanieczyści ziarna w czasie uprawy lub przetwarzania (można kupić czyste płatki owsiane bez glutenu). Przestrzeganie diety bezglutenowej może złagodzić niektóre dolegliwości.
Mięso doskonałe
Zwierzęta są dziś hodowane w taki sposób, by ich mięso było chude. Także odpowiedni rozbiór tusz powoduje, że mięso zawiera jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego jest zdrowe i wartościowe. Jeśli odpowiednio je przyrządzimy, to dostarczymy domownikom niezbędnych substancji odżywczych.
Kukurydza bez tajemnic
Kiedy pierwsze kolby pojawiają się na stoiskach i przydrożnych straganach, oznacza to, że już czas rozpalić w grillu lub wstawić rondel z wodą na gaz i przygotować się do pikniku lub obiadu na świeżym powietrzu.
Dieta bezglutenowa dla jednej osoby na sto
Około jednego procenta mieszkańców Europy i Ameryki Północnej cierpi na nietolerancję glutenu, czyli białka obecnego w pszenicy, jęczmieniu i życie, co wywołuje chorobę zwaną celiakią.
Chili Bez Tajemnic
Chili to papryczki nadające ostrości potrawom, używane w wielu kuchniach na całym świecie, szczególnie zaś w krajach o gorącym klimacie, od Meksyku po Tajlandię.
6 najszybszych metod gotowania
Przygotowanie posiłków najczęściej powinno być szybkie. Szczególnie w dzisiejszych czasach. Przedstawiamy 6 najszybszych metod gotowania.
Poznaj sekrety lekkich zup
Zupy są ważnym składnikiem zdrowego menu. Korzystając z naszych rad sprawisz, że będą nie tylko smaczne, ale i lekkie.
Jak gotować szybciej? Pyszny posiłek w kilka chwil
Nie tylko osoby, które mają mnóstwo wolnego czasu, mogą się cieszyć gotowaniem i prowadzić urozmaiconą kuchnią. Mnóstw potraw można przygotować w ciągu pół godziny ze świeżych, zdrowych składników oraz z zapasów, które powinny się znajdować w dobrze zaopatrzonej spiżarni.
Groszek Bez Tajemnic
Gdy mówimy „zielony groszek”, myślimy na ogół o nasionach grochu łuskowego. Tymczasem w wielu krajach jada się przede wszystkim groszek cukrowy, czyli taki, który ma jadalne strąki. Taki groszek coraz częściej można kupić także u nas.
Jedzenie dla zdrowia i długowieczności
Samopoczucie pod każdym względem zależy od tego, co jadamy. Dzięki najnowszym badaniom naukowym wiemy, jak należy się odżywiać, żeby każdy układ organizmu działał optymalnie.