Kategoria: Strona Główna
Gorzka czekolada dla zdrowia
Gorzka czekolada ma dużo zwalczających choroby flawonoidów – przeciwutleniaczy zawartych także w czerwonym winie oraz wielu owocach i warzywach.
Niebezpieczne trunki?
Wielu z nas lubi alkohol. Na całym świecie kieliszek szampana czy kolorowy koktajl oznaczają dobrą zabawę. Pijemy, gdy jesteśmy szczęśliwi, choć czasem także, gdy nam smutno. Co w tym złego?
Kiełki. Niezbędna część codziennej diety
Kiełków nie uprawiamy w ogrodzie, ale traktujemy je jak warzywa. Dobrze rosną w pomieszczeniu, zabierają niewiele miejsca i można je uzyskiwać przez cały rok. Są wyśmienitym dodatkiem do sałatek, kanapek, potraw stir-fry oraz w roli przybrania. Zaliczają się do tak zwanej superżywności (z ang. superfood), ze względu na wyjątkowo dużą zawartość substancji odżywczych.
Jak pokonać nadciśnienie za pomocą diety
Ach, gdyby jedzenie przepysznych, ciekawie przyrządzonych, zdrowych potraw mogło zapobiec tak poważnej, potencjalnie śmiertelnej chorobie, jaką jest nadciśnienie! Wszystkie dostępne dowody naukowe wskazują, że… tak właśnie jest.
Owoce na talerzu. Jabłka
Na rynku dostępne są różne odmiany jabłek, od słodkich po kwaskowate. Będą smakowały w sałatkach, sosach oraz w słodkich wypiekach.
Białe ryby – chude i uniwersalne
Ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu ani wysiłku, a do tego możemy wybierać spośród wielu gatunków ryb różniących się od siebie smakiem i wyglądem.
Sekrety lekkich potraw
Wielu z nas woli potrawy, które są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Przedstawiamy kilka praktycznych porad, jak zmienić swoją codzienną dietę.
Pieczywo drożdżowe
Jeśli raz spróbujecie bułeczek drożdżowych własnej roboty już nigdy nie będą wam smakowały kupne.
Warzywna apteka
Naukowcy dowodzą, że substancje odżywcze pochodzenia roślinnego mogą być pomocne w leczeniu wielu chorób. Oto wybrane warzywa zawierające składniki przydatne w leczeniu szesnastu najczęstszych chorób i dolegliwości.
Jak zacząć zdrowo jeść
W zdrowym odżywianiu nie chodzi o drastyczne zmiany. Po pierwsze trzeba zastanowić się, czy nasza codzienna dieta jest prawidłowo zbilansowana. Następnie, jeśli to konieczne, można ją stopniowo ulepszać na wiele różnych, przyjemnych sposobów, aby korzystnie wpływała na zdrowie.