Kategoria: Średnio-trudne dania

Placek brzoskwiniowy
Placki brzoskwiniowe najlepiej przygotowywać ze świeżych, soczystych brzoskwiń, kiedy trwa sezon na te owoce. Esencja migdałowa znakomicie podkreśla ich smak. Ciasto z plecionką na wierzchu wygląda bardzo efektownie.

Shepherd’s pie
Nazwa tego klasycznego brytyjskiego dania, które powstało zapewne w XVIII wieku, znaczy po polsku „zapiekanka pasterska”. Oprócz mięsa zawiera mnóstwo warzyw, w tym czerwoną soczewicę.

Dolmady
Oto zdrowa i pyszna wersja popularnych greckich gołąbków. Tradycyjnie używany do nich biały ryż został zastąpiony brązowym, by potrawa była bogatsza w błonnik. Farsz jest przyprawiany czosnkiem i ziołami. Rodzynki dodają mu słodyczy, a orzechy chrupkości.

Zapiekanka z czterech odmian fasoli i polenty
Trudno wyobrazić sobie potrawę zawierającą więcej błonnika niż ta pyszna zapiekanka! Dostarcza go fasola i mąka kukurydziana. Danie to zawdzięcza warzywom witaminy, w tym kwas foliowy, a także przeciwutleniacze, które zwalczają liczne choroby.

Kurczęta z glazurą morelową
Kurczak, indyk i wieprzowina wspaniale smakują, gdy są upieczone w glazurze ze 160 g dżemu morelowego lub z czerwonej porzeczki wymieszanego z 1 łyżką musztardy dijon. Jeśli dżem jest kwaśny, można do niego dodać brązowego cukru.

Wołowina po japońsku
W tym daniu paski wołowiny obtaczamy w mieszance przypraw o intensywnym smaku i smażymy razem z warzywami oraz makaronem.