Kategoria: Średnio-trudne dania

Zapiekanka z kaszki kukurydzianej
Do zrobienia tej zapiekanki potrzeba niewielu składników, a wystarczy jej dla całej rodziny.

Burgery warzywne
Te burgery to świetna alternatywa na grilla dla osób, które nie jadają mięsa.

Piccata z kurczaka
Pod koniec przygotowywania sosu z szałwii, rozmarynu i cytryny dodajemy do niego niewielką ilość zimnego masła, które łagodzi jego smak i nadaje mu kremową konsystencję. To wytworne, choć proste i szybkie danie z kurczaka jest bogate w niacynę i selen.

Wieprzowina pieczona z żurawinami
Żurawiny nadają tej potrawie kwaskowatą nutę. Zawierają antocyjany, kwas elaginowy oraz kwercetynę.

Sałatka makaronowa z owocami
Ananas i gruszka nadają tej sałatce słodki posmak, a pieprz kajeński i odrobina octu balsamicznego sprawiają, że jest pikantna. Sałatka zawiera też makaron, chudą szynkę, ostry ser, owoce i warzywa. Jest dość pożywna, więc możemy ją podawać jako podstawowe danie na lunch albo na kolację.

Placek warzywny
Ten pełen witamin placek jest tak smaczny, że podany na obiad zadowoli nawet najzagorzalszych mięsożerców.