Kategoria: Średnio-trudne dania

Babka kawowa z cynamonem i rodzynkami
Wartościowy pod względem odżywczym jogurt zastępuje tutaj masło, zwykle dodawane do ciasta kawowego, czego jednak nie zauważymy jedząc ten pyszny, wilgotny deser. Cynamon redukuje poziom cukru we krwi, rodzynki dostarczają potasu, który obniża ciśnienie.

Pikantna zupa z kurczaka
Tę intensywnie pachnącą zupę o niezwykle żywym kolorze uważa się w Indiach za środek na wszelkie dolegliwości. Będzie bardziej treściwa, jeśli dodamy do niej więcej warzyw. Cieciorkę można zastąpić fasolą z puszki, cannellini lub czerwoną, albo zieloną soczewicą.

Kotlety z kurczaka w parmezanie
Te kotlety najlepiej smakują podawane prosto z patelni, z dodatkiem sałaty, sałatki ziemniaczanej lub surówki z kapusty. Można je także podawać na zimno, na kanapkach.

Ciasteczka z morelami i orzechami
Kiedy zastąpisz morele oraz orzechy laskowe innymi owocami i orzechami, na przykład suszoną żurawiną i pistacjami, otrzymasz zupełnie inny deser.

Tarta żurawinowo-orzechowa
Połączenie żurawiny i orzechów włoskich nieodmiennie kojarzy się z zimową porą, dlatego właśnie teraz jest idealny czas żeby przygotować to ciasto.

Polędwica surf’n’turf
To wykwintne danie jest idealne na święta, niedzielny obiad lub na przyjęcie. Polędwica wołowa i krewetki stanowią pyszne połączenie.