Kategoria: Średnio-trudne dania

Sernik z sosem malinowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej powinien być ścięty z wierzchu i mieć matową skórkę. Gorącego ciasta nie należy nacinać nożem, aby sprawdzić, czy jest gotowe, ponieważ może popękać.

Macaroni z serem i pieczarkami
Chyba każdy jadł kiedyś makaron zapiekany z serem. To potrawa, która ratuje nas, kiedy w lodówce są pustki, a musimy szybko przygotować coś do jedzenia. Wrzućmy do niej pieczarki, groszek i paprykę i już mamy zupełnie nowe, zdrowe danie. A jeśli dodamy jeszcze odrobinę sera roquefort, powstanie pyszny, kremowy sos.

Duński rosół z indyka z kluseczkami
Duński rosół z indyka z kluseczkami to potrawa, którą przyrządza się wyłącznie ze świeżych produktów. Mięso indyka gotuje się powoli na małym ogniu, następnie dodaje się do wywaru warzywa.

Chlebek porzeczkowy
Dzięki cierpkiej w smaku czarnej porzeczce to ciasto ma owocowy smak, a nie jest zbyt słodkie. W sezonie na czarne porzeczki warto upiec kilka takich chlebków i zamrozić je – nie dłużej jednak niż na 2 miesiące.

Racuszki
Przygotowywanie racuszków jest łatwe i przyjemne. Doskonale nadają się one zarówno na śniadanie, jak i do herbaty. Podane ze świeżym serkiem śmietankowym i słodkimi, soczystymi jagodami są niezwykle smaczne.

Pasztet z kurzych wątróbek
Ten sycący pasztet o gładkiej konsystencji jest łatwy i szybki do przygotowania. Podawaj go z plastrami jabłka, podpieczonymi w tosterze kromkami bagietki lub z macą. Jeśli chcesz przygotować pyszną przekąskę, rozsmaruj go na toście.