Kategoria: Średnio-trudne dania

Grillowane piersi kurczaka po indyjsku
Pierś z kurczaka można przygotować w formie szaszłyków, wystarczy tylko pokroić mięso w kostkę przed włożeniem do marynaty.

Muffinki morelowo-orzechowe
Pyszne muffinki w amerykańskim stylu są wyśmienitą potrawą śniadaniową, a także słodką przekąską. Wypełnione świeżymi owocami oraz orzechami i delikatnie przyprawione cynamonem muffinki, upieczone według poniższego przepisu, dostarczają mniej tłuszczu i cukru niż te kupowane w sklepach, nie zawierają też żadnych form trans kwasów tłuszczowych ani konserwantów.

Polędwiczka duszona z warzywami
Ciekawy pomysł na wielkanocne danie główne. Wieprzowa polędwiczka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Wyjątkowy smak nada jej wywar drobiowy.

Suflet z wędzonego łupacza
Chociaż lekkie, puszyste suflety wyglądają bardzo efektownie, przyrządza się je zaskakująco łatwo. W poniższym przepisie do zrobienia mieszanki sufletowej używa się mleka, w którym dusiła się ryba, a świeżych ziół i posiekanych pomidorów dodaje się, żeby uzyskać wspaniały smak. Suflet należy podawać tuż po wyjęciu z piekarnika, z kruchym chlebem pełnoziarnistym.

Omlet ze szpinakiem i sosem pomidorowo-pieczarkowym
Luteina – fitosubstancja znajdująca się w szpinaku – korzystnie wpływa na wzrok.

Ziemniaki faszerowane wołowiną
Faszerowane ziemniaki to świetny pomysł na lunch, albo przekąskę podczas rodzinnego przyjęcia.