Kategoria: Średnio-trudne dania
Makaron z indykiem i porami
To świetna propozycja na rodzinny obiad, ponieważ danie to smakuje zwykle zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest bardzo prosty, a danie, choć pożywne i bogate w białko, zawiera niewiele tłuszczu.
„Cztery pory roku” – pizza na imprezę
Pyszna pizza z różnymi dodatkami – każdy znajdzie na niej coś dla siebie. Nie ustępuje smakiem gotowym pizzom, choć zawiera mniej soli i tłuszczu.
Tarty śródziemnomorskie
Tarty z pesto, pomidorami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio lub z białej kapusty.
Schab z fasolą
Przepis pochodzi ze wschodniego wybrzeża Stanów Zjednoczonych, gdzie wieprzowinę tradycyjnie dusi się powoli z warzywami w glinianych naczyniach. Potrawa ta może spokojnie perkotać, podczas gdy zajmujemy się czymś innym. Podaje się ją z pieczonymi ziemniakami lub ryżem.
Kaczka faszerowana
Kaczkę należy nadziewać tuż przed wstawieniem do piekarnika. Farsz powinno się nakładać luźno, ze względu na to, że może zwiększyć objętość podczas pieczenia.
Zupa warzywna
Jest to treściwa zupa z różnych warzyw, która ma bardzo delikatny smak. Najlepiej przyrządzać ją na wywarze domowej roboty, choć można go też zastąpić rosołkiem w kostce lub proszku. Jeśli używamy kostki bulionowej, nie powinniśmy dodawać soli od razu, lecz dopiero po spróbowaniu, pod koniec gotowania.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Do tej greckiej zapiekanki o nazwie pastitsio używa się makaronu w kształcie rurek. Przekłada się go dwoma rodzajami sosu: mięsnym, bardzo aromatycznym, duszonym z pomidorami, i białym. Potrawa jest łatwa do przygotowania, pyszna i pożywna.
Afrykańska gęsta zupa z kurczaka
W tradycyjnej wersji ten gęsty gulasz z Afryki Zachodniej przygotowuje się z całego, poporcjowanego kurczaka, lecz my proponujemy użyć tylko udek.
Pieczone ziemniaki nadziewane wędzonym łososiem i świeżym koperkiem
Wydrążone ziemniaki posmarować mieszanką oliwy z oliwek i masła, a potem upiec. Wypełnione nadzieniem z serka ziołowego, wędzonego łososia oraz koperku, utworzą naprawdę wyjątkową i pożywną przekąskę do napojów.
Kotlety wieprzowe z kapustą
Tak przygotowana kapusta zachowuje świeży smak i właściwości odżywcze.