Kategoria: Średnio-trudne dania
Lasagne na specjalną okazję
Szynka i brokuły nadają tej zapiekance ciekawy smak. Trzeba poświecić jej ponad godzinę, ale rezultat jest zachwycający!
Omlet tajski z makaronem
Do przyrządzenia tego omletu doprawionego chili, jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwiej go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu ryżowego.
Ciągutkowa krajanka z toffi
Ciągutkowa krajanka z toffi jest spełnieniem marzeń każdego łasucha. Są w niej płatki czekolady, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, toffi i kakao. Mimo że składników jest sporo, ciasto nie jest trudne do przygotowania.
Kurczak tikka
„Tikka” oznacza kawałeczki. W przypadku tej klasycznej potrawy są to kawałeczki świeżej piersi kurczaka. Marynuje się je przez noc w jogurcie z aromatycznymi przyprawami, następnie nabija na szpadki i opieka pod grillem.
Bakłażanowe roladki
W odróżnieniu od wielu innych dań z bakłażanów, które dosłownie pływają w tłuszczu, te roladki zawierają niewiele oliwy. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz również wielbiciele mięsa. Roladki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.
Kotlety cielęce po toskańsku
Do takich kotletów można podać nie tylko warzywa z grilla, ale też kolorową sałatkę warzywną. Dobrym dodatkiem jest także sałatka ziemniaczana z ogórkiem.
Zupa z indyka, kasztanów i pęczaku
Po upieczeniu indyka nie należy wyrzucać korpusu, bo można użyć go do przyrządzenia sycącej, aromatycznej zupy. Przepis ten inspirowany jest włoską minestrone, więc zawiera dużo warzyw, kaszę, mięso z indyka oraz kasztany. Podawać z ciepłym, chrupiącym chlebem.
Gulasz cielęcy z pieczarkami, marchewką, szalotką i piwem
To danie, bardzo korzystnie wpływające na serce, jest bogate w witaminy, sole mineralne i błonnik, a zawiera mało tłuszczów nasyconych.
Lumache z ogórkową salsą
Niewielkie kluski w kształcie ślimaczków podajemy z jogurtem z ziołami oraz odświeżającą warzywno-owocową salsą, która nadaje sałatce oryginalny smak i wartości odżywcze. Do tej potrawy przyda się ciepły, chrupiący chleb, którym będziemy mogli wytrzeć z talerza resztki sosu.
Okoń w zupie z kopru włoskiego
Ta kolorowa zupa jest lekka, ale sycąca. Jest też bardzo smaczna i zdrowa. Ma wyraźny zapach pora i kopru włoskiego. Najlepiej smakuje, gdy jest podana z ciepłym chrupiącym chlebem z ziarnami zbóż lub posypanym makiem.