Kategoria: Średnio-trudne dania
Warzywa pod kratką
Do placka używa się wielu warzyw i niewielkiej ilości sera, jest więc w nim dużo witamin i wapnia.
Zapiekanka makaronowa z serem i pomidorami
Makaron z sosem serowym, marchewką i pomidorami ma ciekawy smak i dużo witamin.
Burgery z kurczakiem i jabłkami
Dzięki dodaniu pokrojonego w kostkę jabłka burgery z kurczaka uzyskują owocowy smak, który wspaniale współgra z mięsem i ziołami, a także nadaje tej potrawie lekkość oraz dostarcza błonnika. Danie to podaje się w bułce, z dodatkiem musztardy miodowej i rukwi wodnej.
Roladki malinowo-orzechowe
Ciasto do tego rodzaju ciasteczek jest lepkie i miękkie. Będzie się łatwiej kroiło, jeśli doda się do niego posiekane orzechy i suszone owoce.
Placek rabarbarowo-truskawkowy
Placek z rabarbarem i truskawkami można przygotować bardzo szybko, jeśli spód upiecze się z gotowego ciasta. Na gotowy spód wykłada się nadzienie, które następnie przykrywa się kratką z ciasta.
Zapiekana papryka z serem i linguine
Faszerowane papryki, wypełnione cienkim makaronem w aromatycznym kremowym sosie, będą świetną przystawką lub lekkim wegetariańskim lunchem. Najlepiej podawać je z zestawem sałatek i dużą ilością ciepłego chleba.
Roladki z kurczaka i boczku
Te roladki są marynowane w morelowej brandy, więc doskonale będą smakowały podane z owocami.
Muszle z pasternakiem
Nadzienie z bogatej w białko soczewicy i słodkawego pasternaku jest oryginalne i pyszne.
Cannelloni ze szpinakiem i pieczarkami
Rurki z nadzieniem z ricotty, mozzarelli i szpinaku, w sosie pomidorowo-pieczarkowym, są smacznym, zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem.
Smażony ryż z tofu i warzywami
Tofu to źródło białka pochodzenia roślinnego. Umiejętnie przyrządzone może być bardzo smaczne.