Kategoria: Slow food
Pasta owocowa
Tym nieco kwaśnym i lekko pikantnym przecierem ze świeżych i suszonych owoców można zastąpić masło na ciepłych grzankach lub muffinkach. Z podanych proporcji powstanie znacznie więcej pasty niż 4 osoby mogą zjeść na śniadanie, ale nie psuje się ona w niskiej temperaturze. Warto posmarować nią kanapkę z serem albo podać do chleba i sera zamiast pikli lub sosu chutney.
Wieprzowina po normandzku z jabłkami i selerem naciowym
Danie to, o orzeźwiającym owocowym smaku, pochodzi z północno-zachodniej Francji, gdzie uprawia się mnóstwo jabłek używanych tam do produkcji cydru. Ryż gotujemy w rondlu wstawionym do piekarnika razem z pieczenią. Podajemy z dużymi porcjami zielonych warzyw, takich jak zielona fasolka lub groszek cukrowy.
Gulasz z piwem
Gęsta potrawa o małej zawartości tłuszczów nasyconych i dużej ilości błonnika.
Marynowana wołowina
Duszone mięso jest gotowe, kiedy można bez trudu wbić długi widelec w miejscu, gdzie jest ono najgrubsze.
Strogonow z patelni
Pyszna propozycja na niedzielni czy świąteczny obiad.
Chleb na zakwasie
Możemy upiec pyszny chleb na naturalnym zakwasie, wykorzystując mikroorganizmy występujące naturalnie w powietrzu i w mące. Przygotowanie takiego zakwasu wymaga trochę czasu.
Duszona wołowina z kluskami ziemniaczanymi
Duszone mięso jest gotowe, kiedy można bez trudu wbić długi widelec w miejscu, gdzie jest ono najgrubsze. Jeśli wołowina rozpada się po uduszeniu, oznacza to, że jest rozgotowana, a tym samym twarda i sucha.
Wołowina stir-fry
Grzyby, brokuły, papryka i groszek cukrowy są źródłem selenu i potasu – minerałów, które zmniejszają ryzyko udaru mózgu.
Wiejska zupa jarzynowa z pesto
Oto zdrowsza wersja klasycznej francuskiej zupy z dodatkiem bazyliowego pesto. Aromatyczne warzywa wzbogacają smak, dostarczają dużo witamin i sprawiają, że zupa nie jest zbyt tłusta.
Roladki wołowe z grilla
Roladki wołowe każdemu będą smakować. Piecze się je na grillu, dzięki czemu nabierają ciekawego smaku.