Kategoria: Slow food
Jagnięcina z morelami i ryżem
Potrawa ta została zainspirowana kuchnią Maroka, gdzie często dusi się mięso z owocami. Przygotowana z marynowanej jagnięciny, grzybów i ziół duszonych powoli z suszonymi morelami wspaniale smakuje z kapustą i świeżą miętą.
Bisque z krewetek królewskich
Ta klasyczna zupa z owoców morza doskonale nadaje się na pierwsze danie na specjalne okazje. Wrzucona w ostatniej chwili posiekana czerwona papryka dodaje jej smaku i wzbogaca ją w witaminy. Użyjmy jej zamiast śmietany, która zawiera dużo tłuszczu.
Dorsz zapiekany z ziemniakami i pomidorami
Posiłek jest wyjątkowo zdrowy dla serca, ponieważ zawiera pełne witamin warzywa i chudą rybę.
Gulasz irlandzki
Klasyk kuchni irlandzkiej został w tej potrawie wzbogacony o większą ilość warzyw.
Duszona wołowina z makaronem
Świderki, zwane z włoska fusilli, doskonale smakują w potrawie złożonej z wołowiny i warzyw. Makaron dodaje się pod koniec duszenia mięsa, aby pozostał al dente, a jednocześnie wchłonął pikantny smak mięsa, warzyw i oregano.
Kotlety schabowe z winem i kapustą
Wino, czosnek, ocet winny i goździki nadają kapuście wspaniały, intensywny smak, który stanowi ciekawy kontrast dla aromatycznej wieprzowiny.
Kurczak po japońsku
Sukiyaki to japońskie potrawy przypominające popularne w Europie fondue. Ich składniki gotowane są w esencjonalnym bulionie bezpośrednio przy stole. Kurczak z warzywami to sycące, jednogarnkowe danie główne. Soczyste składniki potrawy maczamy w ostrym, aromatycznym sosie cytrusowym.
Roladki z indykiem i szpinakiem
Płaty makaronowe, z których przygotowuje się lasagne, można też wykorzystać do przyrządzenia innych potraw. Jeśli sam przygotowujesz ciasto, dodaj do niego świeżej kolendry albo oregano.
Schab pieczony z marchewką i jabłkami
Schab i bogate w błonnik warzywa, takie jak bataty i marchewka, świetnie uzupełniają się smakiem.
Wołowina duszona z kaszą perłową
Wołowina z kaszą perłową doskonale się nadaje do przygotowania dla gości, karkówkę lubi każdy.