Kategoria: Slow food

Zupa rybna z paprykową polentą
Ten delikatny bulion zawdzięcza smak wywarowi z ryby. Nie dosalajmy go zbytnio. Dodatek w postaci polenty przyrządza się wcześniej, a samą zupę można bez trudu ugotować w ostatniej chwili.

Biscotti żurawinowo-migdałowe
Biscotti znaczy: pieczone dwa razy – chodzi o włoski sposób wypieku, któremu zawdzięczają charakterystyczną twardość. Zgodnie z tradycją podaje się je po kolacji, z kieliszkiem vin santo, w którym się je moczy. Bardzo smaczne są również z sałatką ze świeżych owoców albo z filiżanką kawy bądź herbaty. Te ciasteczka znane są też pod nazwą cantucini.

Meksykańskie empanady z indykiem
Jest wiele odmian tych pieczonych pierogów. Są one popularne w Hiszpanii, Portugalii i Ameryce Południowej. My nadziejemy je lekko pikantnym farszem z chudego indyka i warzyw oraz migdałów i rodzynków.

Jasny chleb żytni
Mąka żytnia zawiera mniej glutenu niż pszenna, więc upieczony z niej chleb jest dość wilgotny i zwarty. Nasiona kminku są tradycyjną przyprawą do żytniego pieczywa. Polecamy ten chlebek jako dodatek do ryb – szczególnie do wędzonej makreli oraz wędzonych i marynowanych śledzi – oraz do miękkich serów.

Biskwity czekoladowo-migdałowe
Te ciastka o niskiej zawartości tłuszczu są wyjątkowo pyszne. Jest w nich mnóstwo migdałów, doskonałego źródła witaminy E, a także czekolady bogatej w przeciwutleniacze. Doskonale nadają się do kawy po obiedzie.

Pieczeń doskonała
Wprawdzie to jednogarnkowe danie piecze się długo, ale można przyrządzić je zawczasu, więc doskonale nadaje się na rodzinne spotkania czy kolacje dla przyjaciół. Radzimy podawać z zieloną sałatą i pieczywem.