Kategoria: Slow food

Wołowina w piwie
Ta klasyczna flamandzka specjalność z grubymi kromkami pieczywa czosnkowo-ziołowego jest wyjątkowo pyszna i sycąca. Jest świetna na przyjęcia – można przygotować ją z wyprzedzeniem i bez kłopotu przyrządzić więcej porcji, zwiększając ilość poszczególnych składników.

Mostek w sosie
Jedna porcja mostka z sosem waży tylko 90 gramów. Ograniczając wielkość porcji, łatwiej jest kontrolować ilość spożywanych kalorii.

Zupa z grzybów i warzyw zimowych
Podstawą tej pożywnej, zimowej zupy są kapusta i grzyby, dwa produkty bogate w fitosubstancje. Najlepiej podawać ją z cienkimi grzankami z pieczywa żytniego lub pumpernikla.

Satay z kurczaka
Satay z kurczaka można przygotować jako danie główne. Można podać szaszłyki na białym ryżu, z sałatką z ogórków.

Pudding ryżowy
Nasz pudding ryżowy jest znacznie zdrowszy od tradycyjnych wersji. Mlekiem sojowym można zastąpić mleko krowie także w wypiekach.

Zupa z pieczonych pomidorów
Zupa z pieczonych pomidorów to idealna propozycja dla osób, które znudziły się już tradycyjną zupą pomidorową.