Kategoria: Slow food
Niedzielna pieczeń wołowa
Soczysta pieczeń wołowa, chrupkie, pieczone ziemniaki i warzywa korzeniowe oraz lekki jak piórko yorkshire pudding tworzą jedną z najbardziej popularnych świątecznych potraw brytyjskich. Spróbujmy jej i my.
Jagnięcina z dynią i kaszą perłową
To pożywne danie przyrządza się z jagnięciny, różnych warzyw i kaszy perłowej, a przyprawia liściem laurowym i tymiankiem. Przygotowuje się je łatwo, a smakuje i pachnie cudownie. Najlepiej podawać z fioletowymi brokułami lub jarmużem i pieczonymi ziemniakami.
Kiełbaski w cieście
Własnej roboty kiełbaski wieprzowe doprawione suszonymi na słońcu pomidorami oraz porami smaży się w ziołowym cieście, a podaje z purée z warzyw korzeniowych i fasolką w sosie pomidorowym. Nie obawiajmy się – kiełbaski bez flaka przygotowuje się bardzo łatwo.
Kurczak z ryżem
Prosty przepis na niedzielny obiad. Kurczak z ryżem to dość lekkie danie, które podajemy z dodatkiem natki pietruszki. Idealne danie dla sześciu osób.
Kaczka po chińsku
Kaczka jest bardzo tłusta, lecz ten sposób przyrządzenia powoduje, że pozbywamy się niemal całego tłuszczu. Posiłek ten warto zacząć od odświeżającej sałaty, a następnie podać kaczkę z ryżem lub makaronem i smażonymi mieszanymi warzywami z chrupiącymi kiełkami fasoli.
Kurczak z warzywami w cieście filo
Danie to będzie znakomitą przekąską lub lekkim głównym posiłkiem. Kolorową mieszankę chudego, zmielonego kurczaka i warzyw, z odrobiną wędzonej szynki i ziół zawiniemy w cieniutkie ciasto. Podaje się je z pikantnym sosem żurawinowym.
Zupa gulaszowa z kaczki
Z kaczych udek można przygotować aromatyczną, sycącą zupę gulaszową – mięso jest delikatne, a jego smak znakomicie uzupełniają marchew, seler i grzyby, śmietana zaś nadaje kremową konsystencję. Razem z kluseczkami z ziemniaków (patrz strona obok), z cebulą i czosnkiem danie to może stanowić pełny posiłek.
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym
Polędwica wołowa z sosem czosnkowym to pyszny pomysł na świąteczny obiad.
Żeberka w syropie klonowym
Żeberka w syropie klonowym wyglądają bardzo apetycznie. Z pewnością będą smakowały całej rodzinie.
Wołowina z kawą
Potrawy, które w zwykłym garnku przyrządza się pół godziny, w wolnowarze gotują się 6–8 godzin. Wbrew pozorom urządzenie to pozwala oszczędzać czas, ponieważ można je nastawić przed wyjściem do pracy, a po powrocie do domu będzie czekał gotowy obiad.