Kategoria: Slow food

Pieczony rozbratel z rozmarynem
Wołowina jest gotowa, gdy termometr do mięsa pokazuje temperaturę 65°C dla mięsa półkrwistego, 70°C dla średnio wypieczonego i 75°C dla mocno wypieczonego.

Ciasto pomarańczowo-cytrynowe
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe jest gotowe w godzinę. Jest sycące, ponieważ używa się do niego maślanki, a pięknie wygląda dzięki polewie.

Quiche z warzywami
Ten quiche jest nietypowy, ponieważ nie ma spodu z ciasta. Przygotowuje się go z dużej ilości marchewki bogatej w beta-karoten – przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać wiele chorób. Organizm przetwarza go w witaminę A.

Lasagne na specjalną okazję
Szynka i brokuły nadają tej zapiekance ciekawy smak. Trzeba poświecić jej ponad godzinę, ale rezultat jest zachwycający!

Rostbef z pieprzem
Soczysty rostbef z pieprzem. Jego wspaniały smak podkreśla specjalny sos chrzanowy domowej roboty. Rostbef z sosem to doskonały pomysł na obiad ze znajomymi.

Bakłażanowe roladki
W odróżnieniu od wielu innych dań z bakłażanów, które dosłownie pływają w tłuszczu, te roladki zawierają niewiele oliwy. Polubią je nie tylko wegetarianie, lecz również wielbiciele mięsa. Roladki można przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Podawać z chlebem lub pieczonymi ziemniakami.